Няколко важни съвета за готвенето на ориз

1
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

Според мнозина професионални готвачи едно от най-трудните начинания в кулинарията е да се приготви вкусен ориз, който при това да изглежда и добре на външен вид. Има няколко съвета, които биха могли да са ви от полза, ако вашият ориз все не се получава така, както би ви се искало.

Дългозърнестият ориз е особен сорт. Зърната му достигат до дължина 6 мм, като не се слепват, освен ако не го преварите или разбърквате твърде агресивно. Подходящ е при приготвянето на пилаф.

Среднозърнестият ориз (5-6 мм) остава разделен при варене, но се слепва след като изстине. С него се приготвят вкусно ризото, паеля и някои видове десерти.

Късозърнестият ориз (4-5 мм) е доста лепкав и склонен да се скашка след сваряване. Причината за това е, че съдържа по-голямо количество нишесте. Доста подходящ е при приготвянето на японско суши.

Всеки отделен вид ориз има ориентировъчно време, за което достига до пълна кулинарна обработка. Знайте, че кафявият и целозърнест ориз са най-богати на нутриенти, а времето му за приготвяне е около 45 минути. Кафявият напарен ориз обикновено става готов за 25 минути, в резултат на което запазва голяма част от минералите и витамините си.

Белият ориз се приготвя за 15 минути, но е по-беден на минерали и витамини. Напареният бял ориз е готов за консумация само за 10-15 минути и също не е богат на хранителни вещества. Белият полиран ориз има висок гликемичен индекс, като е лесносмилаем. Приготвя се за 10 минути.

За да приготвите вкусен ориз лесно и безпроблемно, най-добре е да го накиснете във вода за около половин час. Така той се размеква и се сварява максимално бързо. Дори ценните му вещества остават в него, ако преди това го накиснем за известно време. Ако ли пък бързате и не може да чакате кисненето на ориза, трябва да го измиете добре преди да пристъпите към готвенето му – докато водата не стане бистра.

Оризът няма да се слепва, докато го варите, ако във водата прибавите няколко капки зехтин, както и две чаени лъжички лимонов сок. Често срещана грешка е оризът да се слага да заври заедно с водата – важно е първо водата да достигне 100 градуса и едва тогава да се прибави продуктът.

NB: Винаги когато приготвяте ориз, това трябва да става на слаб огън!

Ниската температура помага за по-добрата абсорбация на водата. Принципът е следният: първите 5 минути огънят трябва да е силен, следващите 15 минути – по-слаб и под капак, а най-накрая при изключен котлон или фурна се оставя да се доготви за още 15 минути.