Остров Закинтос – Цвете на Изтока (Zakynthos)

19
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Остров Закинтос /Занте/ е разположен сред водите на Йонийско море, на около 17 километра от западното крайбрежие на Гърция и е третият по големина от седемте Йонийски острова. Името му идва от синът на легендарния аркадийски вожд Дардан. Заема площ от 410 квадратни километра и крайбрежната му ивица достига 123 километра. 

Подобно на другите Йонийски острови, Закинтос предлага едни от най-ослепителните пейзажи, за които човек може да мечтае. Бели плажове, прозрачни морски води, огромно разнообразие от морски обитатели, както и много зеленина и възможност да се скриете на сянка през най-горещите часове на деня.

Климатът е горещ и слънчев. Зимните месеците декември, януари, февруари и март са приятно хладни с дневни температури от 14 до 16 градуса. Април и ноември са преходни сезони – съответно пролет и есен. Дните са много приятни – топли, но не горещи с температури около 18 – 19°C. Летата са дълги, слънчеви и горещи – започват началото на май с бързо повишение на температурите и свършват в края на октомври (тоест траят около 6 месеца). Летните температури варират от 24 до 31 градуса на сянка. Най-студен месец е януари (14°C), а най-топъл – август (31°C). Валежите варират изключително много. От май до края на септември, когато е сухият сезон, те са оскъдни. От октомври до февруари – март е пълната противоположност.                                         

Крайбрежието на остров Закинтос е едно от най-красивите в Гърция. Бреговете са стръмни и скалисти, обагрени в бяло-бежови нюанси. Бреговата линия е разчленена. Плажовете на север и на запад са малко, но за сметка на това са зашеметяващо красиви. Смятат се за едни от най-привлекателните в Европа. До много от тях не може да се стигне по суша, тъй като са сгушени сред високи и непристъпни скали и са достъпни само по вода. Ако успеете да се доберете до тях обаче, ще се насладите на лазурно сини, чисти и прозрачни води и овални малки камъчета или пясък с цвят на слонова кост.

Най-красивият и известен плаж на островът е Навагио, който освен със своето уникално местоположение е известен и с изхвърления на брега корабокруширал кораб. На много места крайбрежните скали формират уникални арки, които могат да бъдат видени единствено от към водата. В южната и източна част на острова ще откриете по-лесно достъпни и следователно по-шумни и пълни с туристи плажове със златист до светло кафеникав пясък.

Закинтос разполага с прекрасни места за гмуркане, особено в южните части на острова. Вътрешността на Занте е плодородна. Пейзажите са разнообразни. Като цяло островът е вечнозелен. На някои места има красиви горички, а на други – открити и напечени от силното средиземноморско слънце пространства. Тук виреят иглолистни дървета, маслини, цитруси и други видове топлолюбиви растения. На много места могат да бъдат открити лозя, произвеждащи висококачествено грозде.  

                                     

Една от най-интересните забележителности на остров Закинтос са световноизвестните костенурки Caretta caretta. В един от заливите на острова морските костенурки снасят яйцата си. Това място е плажната ивица на Лаганас. Именно тук можете да станете част от живота на този застрашен вид и да се докоснете до техните наследници. Тази плажна ивица принадлежи на курортното градче Лаганас, което е известно и като средище на нощния живот. Тук младите се отдават на един безкраен купон. За тях градчето е място за забавления и щури вечери, а сутрин те се почиват на широката плажна ивица. Местните хотели предлагат много изискани студиа на туристите, които им осигуряват просторно и комфортно усещане за отмора.                                          

Това от което ще останете смаяни са сводестите пещери и арки, изваяни от морската вода, под които можете да направите круиз с корабче. Невероятно, нали?! Това, за което говорим са прочутите сини пещери или известните още като сини пещери на Волимес( така се казва и градчето, в близост до тях). Името им произлиза от бледото отражение върху скалите на цвета на водите. Когато ги видите ще се почувствате част от някаква приказка.

Остров Закинтос има различна съдба от тази на повечето гръцки острови. За разлика от тези, които се намират сред водите на Егейско море, Занте никога не е бил под османско робство и дълги години е бил управляван от италианци и французи. Това е оставило много силен отпечатък върху местната гръцка култура и архитектура и днес столицата Закинтос по своя облик наподобява италиански или френски град. Факта, че съчетава на едно място три от най-развитите и богати култури в света, сам по себе си е достатъчен за да се обясни огромния интерес към Закинтос като туристическа дестинация.