Българските плажове сред най-чистите в Европа

1
Добави коментар
gergana64
gergana64

Плажовете в България стават все по-чисти, докато стандартът в Италия толкова е спаднал, че водите по половината брегова ивица на Апенините не отговарят дори на минималните изисквания за чистота, сочи годишното проучване на ЕС за качеството на естествените плувни басейни.

Докладът на ЕК излиза точно когато милиони европейци правят избора си на дестинация за лятната ваканция и тази година включва не само страните членки, но и Хърватия и Швейцария.

Той препоръчва да се избягва плуването в близо 500 плажа, езера и реки поради опасност от риск за здравето на летовниците.

Въпреки че 96% от изследваните 20 хил. обекти на континента отговарят на минималните норми, зададени през 2006 г., стотици места за къпане все още се смятат за опасни.

Онлайн карти дават на почиващите подробна информация за състоянието на предпочитаните от тях плажове и водни басейни.

България е сред първенците

У нас цели 99% от черноморското крайбрежие отговарят на изискванията, с изключение на един от обектите край Варна.

Девет от всеки десет български плажа са с максимална оценка за липса на фекални бактерии и замърсители през 2009 г., докато този процент е бил под 78 година по-рано.

Страната ни е една от шестте държави с над 90% плажове по стандартите за чистота, а именно Гърция, Кипър, Франция, Малта, България и Португалия.

Докато у нас само един обект е извън нормите, в страни като Франция, Италия, Дания, Холандия и Полша процентът е много по-висок.

България, която обикновено се свързва с лятна почивка по Черноморието, може да се похвали и със

100% качество на вътрешните си водни басейни, като реки и езера

Само за сравнение, едва 46,4 на сто от италианските плажове отговаря на минималните изисквания на ЕС, което е спад с 19,4% в сравнение с 2008 г.

От Атлантическия океан до Средиземно море, от Северно море до Черно море, близо 96% от бреговите води в рамките на ЕС и 90% от реките и езерата покриват минималните качествени стандарти през 2009 г. Това е спад със 0,7 и 2,6 процентни пункта съответно, сравнено с 2008 г.

Франция и Италия, които разполагат с най-много водни басейни, са и с най-много неиздържани изпити. Същевременно в Испания, която се радва на водни ресурси почти колкото Франция, само 15 места не стават за плуване.

Най-мръсни по атлантическото крайбрежие пък са ирландските плажове

Като цяло обаче качеството на водите за къпане в ЕС значително се е подобрило от 1990 г. насам.

Общото качество на морските води по крайбрежията леко е спаднало през 2009 г., но около 89% от тях пък покриват някои по-строги критерии за качество, което е нарастване с 0,4% спрямо 2008 г.

През 1990 г. едва 52% от вътрешните басейни са отговаряли на нормите, докато процентът през 2008 г. е 92.

Почти 2/3 от европейците обаче смятат, че качеството на водата в собствената им държава представлява сериозен проблем.