Сенна хрема

1
Добави коментар
kozmo
kozmo

Медицинският термин за сенната хрема е „сезонен алергичен ринит“ – сезонен, защото засяга хората само през определени месеци на годината. Думата „ринит” подсказва, че става дума за възпаление на лигавицата на носа.
Имате ли сезонен алергичен ринит, следователно сте алергичени към алерген, който е лек, а това дава възможност той  да се пренася по въздуха. Такива алергени се наричат „аероалергени”. Броят на алергените, които причиняват сенна хрема, е голям: тревен полен, полените на цветята, полени на дървета, а също така спорите на плесените. Ако проявявате алергия към повече от един алерген, сенната хрема може да се засилва и отслабва периодично.
Ако сенна хрема продължава през цялата година, това вече е постоянен алергичен ринит, а най-вероятен причинител са акарите.
Симптомите на сенната хрема са следните: хрема, кихане, запушване на носа, сълзене, зачервяване и сърбежи на очите, сърбеж гърлото и носа, изменения в обонянието, нарушения в качеството на съня и др. Може да се стигне до постоянно чувство на умора, раздразнителност, дори депресия.  Може да се наблюдава сърбеж в ушите, причинен от раздразване на нерва,инервиращ горната част на гърлото и ушите.
Тъй като носът често е запушен, настъпилият оток на лигавиците на синусите може да предизвика тяхното хронично възпаление и да доведе до синузит.
Какво можете да направите, за да си помогнете.
Първо трябва да уточните кои полени причиняват алергия с помощта на кожна проба.
След това проучете внимателно по кое време точно могат да възникнат проблеми, причинени от тях, тъй като всяко растение цъфти в определено време.
Започнете лечението за сенна хрема минимум 14 дни  преди времето, когато се появяват симптомите при вас.
Прекарвайте максимално по-малко време на открито, особено когато концентрацията на полените е висока – в топли, сухи и слънчеви дни.
Пийте зелен чай, яжте чесън, лук, ядки, мед , всички храни, богати на витамин С, вземете имуностимулатори.
Не спазвайте много строги диети и не гладувайте, тъй като това отслабва защитните сили на организма.