Остров Палаван (Palawan Island)

8
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Остров Палаван (Palawan Island) е известен с това, че притежава една от най-красивите брегови ивици в цял свят. Тези невероятни девствени плажове с кристално прозрачна вода се допълват от тучните тропически дъждовни гори, които са навсякъде, където се обърнете. Самият остров е част от Бакуитския архипелаг, който е разположен в северната част на Филипините. Бреговете на тази суша се мият от водите на Южно китайско море и Сула море. Палаван представлява провинция на Филипините, като главен град тук е Пуерто Принцеса (Puerto Princesa).

Палаван е популярна туристическа дестинация, защото тук има всичко, което е нужно за лятна почивка – спокойствие, приятна атмосфера, красиви плажове с живописта хълмиста панорама. За любителите на водните спортове тук е истински рай, защото подводното гмуркане край хилядите квадратни километри защитени коралови рифове е незабравимо изживяване.

Животинският ирастителният свят тук са изключително богати, като по тези екологични терени се срещат доста застрашени видове. В равнините край плажната ивица, в зелените хълмисти райони и в дъждовните тропически гори живеят редки видове маймуни, панди, пауни и папагали, мравояди, мангисти и др. Тук все още се среща и силно застрашеният от изчезване тревопасен дугон.

На територията на остров Палаван има два национални парка, които са изключително атрактивни са посещение. Национален парк „Подземната река Пуерто Принцеса” е уникален, защото древната пещера, която се намира тук има подземна речна система, която е може би най-дългата подземна плавателна река на цялата планета. Освен това по пещерните стени са провиснали доста интересни сталактити и сталагмити.

Националният морски парк „Рифът Тубабатаха” в Палаван е обявен за част от световното природно наследство на Юнеско. Картината тук впечатлява със седем невероятно красиви езера, в които има красиви коралови рифове, а около тях се издигат назъбени варовикови скали.

Наред с красивите природни картини на остров Палаван могат да се видят отломките на 12 потънали японски кораба. Много водолази от цял свят идват тук именно за да разгледат разположените на различна дълбочина останки от плавателните танкери от Втората световна война. Някои от тях се намират на 40 м. под морското равнище, а други дори се подават от повърхността на водата.