Да обичаме тялото си

4
Добави коментар

, след като забелязах как зле ми се отразява на стомаха, а и на няколко пъти имаше доста неприятен аромат и вкус. По принцип готвя в по-големи количества за цялото семейство, пълня една голяма тава като гледам да остане  и за следващия ден, тъй като обикновено обядът ни е по-обилното ядене, а за вечеря хапваме нещо леко. Затова не е задължително да се спазват точно моите пропорции, а всеки да си ги приспособи както му е най-удобно.

Продукти: 350 – 400 гр. кайма смес 1 кг. картофи /4-5 средно големи картофа/, нарязани на кубчета 2 настъргани домата / може от буркан или доматено пюре/ 1 глава лук 2 скилидки чесън / по желание/ 1 малък морков / по желание/ 3-4 супени лъжици зехтин черен, червен пипер, чубрица, джоджен, сол на вкус

За заливката: 2-3 яйца 2/3 кофичка кисело мляко 3 супени лъжици брашно щипка сода, сол

В силно сгорещената мазнина последователно се запържват до омекване първо нарязания на малки парченца морков, ситно нарязаните лук и чесън. Добавя се каймата, разбърква се хубаво с останалите продукти, оставя се малко да се запържи на не прекалено силен огън като се разбърква от време на време. Добавят се настърганите домати и една лъжичка червен пипер, разбърква се добре и се оставя още малко да се задуши. Който прави по-малко количество и има голям тиган, в който да се поберат и картофите, е най-добре да ги добави към каймата, заедно с подправките, да разбърка добре всичко заедно и да остави още няколко минути на огъня. След това всичко се изсипва в тавата, добавя се вода колкото да покрие картофите и се оставя да се пече. На мен ми идва малък тигана и затова слагам картофите направо в тавата, поръсвам с подправките, добавям каймата, разбърквам добре и заливам с водата. Пече се в предварително загрята фурна. Продуктите за заливката се разбъркват добре и се разлива равномерно върху изпечената смес. Връща се отново във фурната да се запече до червеникаво-кафява коричка. По желание, докато е още горещо, може да се добави отгоре настърган кашкавал.Това е, така да се каже, класическа мусака с телешко и свинско месо, но всеки може да я разнообрази и обогати според вкусовете и предпочитанията си.