Над 600 арестувани на срещата на Г-20 в Торонто

5
Добави коментар

Насилствените прояви шокираха Канада, където масовите безредици са нещо почти непознато.

Стотици демонстранти са били арестувани късно снощи в Торонто, след като полицията атакува университетска сграда и ги заобиколи в опит да предотврати продължение на насилието в близост до срещата на Г-20 там, съобщи АП. Ден преди това облечени в черно младежи вилняха из града, като изпочупиха множество витрини и подпалиха няколко полицейски коли.

Насилствените прояви шокираха Канада, където масовите безредици са нещо почти непознато. Вчера от полицията в Торонто съобщиха, че никога преди това не им се е налагало да използват сълзотворен газ. До сблъсъците с противниците на глобализацията в събота.

Много от над 600-те задържани са закопчани с пластмасови белезници и са отведени във временен център за задържане, построен специално за срещата. Вчера полицията предприе и по-агресивна стратегия, като навлезе в тълпата, за да извърши арестите. За разлика от предния ден, когато полицаите само стояха отстрани и наблюдаваха как демонстрантите палят четири полицейски автомобила и чупят витрини. Засега не се съобщава за сериозно пострадали сред силите на реда, демонстрантите или случайни минувачи.

Кордони от хиляди екипирани полицаи попречиха на демонстрантите да пробият стоманените и бетонни прегради около мястото, където се провежда срещата. За да подсилят местната полиция, в Торонто са привикани 19 000 полицейски служители от цяла Канада. Общо разходите около сигурността на срещата на Г-8, която приключи в събота в Хънтсвил на около 225 км от Торонто и тази на Г-20 пък възлизат на над 900 млн. долара.

Докато силите на реда се занимаваха с демонстрантите, лидерите на двадесетте най-важни икономически сили в света се споразумяха до три години да намалят наполовина бюджетните дефицити на страните си и да предприемат повече мерки за насърчаване на икономическия растеж, съобщи БиБиСи.

Източник: Е-79.com

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели