АЗ СЪМ ВСИЧКО ТОВА. . . . . . :: Гобленът от Байо – фрагменти

1
Добави коментар

Това е бродирана парче тъкан с размери 50 см х 70 м върху което са изобразени събитиятa довели до инвазията на норманите в Англия през 1066 г. и паметната битка при Хастингс.

Най-ранните писмени доказателства, на килима, се съдържат в материалните запаси на Байо Катедралата от 1476.

Според историческа гледна точка, килима е бродиран по заповед на кралица Mathilde, съпругата на Уилям Завоевателя, от придворните тъкачи.
Във Франция килима е известен като „Килима на Кралица Mathilde”.

През ХХ век е представена друга хипотеза: клиентът за създаването на килима може да е епископа на Байо, полубрат и една от най-близките сътрудници на крал Уилям I. Като потвърждение на тази теза водят следните факти: на килима изобразява три от слугите на епископа, чийто имена се срещат също така в книгата Страшния съд, килима се е намирал в катедралата в Байо, построен от Одо, може би килим е създаден във време, когато катедралата е строена (1070-те години.), и вероятно са предназначен за нейна украса. Ако клиентът е наистина килим епископ Одо, авторите му вероятно са били британските тъкачи, защото основните имоти на епископа са в Кент. Това е косвено потвърждава и от факта, че някои латински имена на килима са получени от агло-сакснски, а растителните багрила, използвани в килим са широко известни в Англия.
Има предположение, че авторите на килима от Байо са монасите на манастира „Св. Августин в Кентърбъри“.

Покритието е бродирани върху платно за бельо с вълна в четири цвята: лилаво, синьо, зелено и черно.

В килим е бил открит в края на XVII век в Байо, където традиционно се е излагал веднъж годишно в местната катедрала. Първият отпечатъци от килима са публикувани през 1730-те години. По време на Френската революция, някои от републиканците е искал да направи от килима покритие на каруците с военни снаряжения, но един от адвокатите, които разбира за това и знае стойността на килима го спасява доставяйки други тъкани. През 1803 г. Наполеон донеся килима в Париж за да насърчи планираното френското нашествие в Англия. Когато този план се провали, килима е върнат обратно в Байо. Там той се съхранява навит, докато е бил отнет от представителите на германски Anenerbe. През повечето време на Втората световна война, килима е бил в подземието на Лувъра.

В момента килима е в специален музей в Байо, като за да се избегне влошаване на това произведение на изкуството, той е поставен под стъклено покритие, а стаята е със специално осветление.
Картините бродирани върху килима, разказват историята на завладяването на Англия от Норман. Събитията се развиват в хронологичен ред и представя поредица от сцени: Изпращането на Харолд крал Едуард Изповедника в Нормандия и пленяването му от Граф Гай, граф на Ponthieu, и освобождаването на херцог Вилхелм, клетвата Харолд към Уилям и участието му в обсадата на Динан, смъртта на Едуард Изповедник и коронацията на Харолд, появата на комета , зловеща поличба над двореца и накрая битката при Хейстингс и смъртта на Харолд.

Авторите на килима изобразяват Норман от гледна точка на събитията през 1066. Така например, англо-саксонски крал Харолд е изобразен лицемерен, и херцог Вилхелм Нормандия – силен и смел воин. Коронацията на Харолд провежда отлъчен Stigand, въпреки че най-вероятно, според Флоренция Worcester, мирото е донесено от архиепископ Елдред, който го е осветел в пълно съответствие с църковните канони.

Част от килима с дължина около 6,4 m не е запазен. Има вероятност да представляват събитията след битката при Хейстингс, включително коронация на Уилям Завоевателя.