Танцът на райските птици – тема за Папуа Нова Гвинея – Idi.bg

95
Добави коментар
tao
tao

Нова Гвинея е вторият по големина остров в света и е последният остров, открит от европейците. Затова много негови части и досега почти не са подложени на европейско влияние.

По света съществуват над 40 вида райски птици, голяма част от които населяват именно Нова Гвинея – те живеят в низинните гори на крайбрежието, в тропическите гори във вътрешността на острова и във влажните планински гори. Те са известни благодарение на яркото оперение на самците и ефектните брачни ритуали, които изпълняват. Размерът на райските птици варира от 15 до 110 сантиметра, а теглото им – от 50 до 430 грама.

Първите препарирани райски птици са били пренесени в Европа от търговски експедиции. Местните хора пък отрязвали крачетата им, за да изглеждат птиците по-добре като украшения. Европейците, не знаейки за това, са смятали, че тези птици прекарват целия си живот в небето и заради това са ги нарекли райски птици.

Да се видят райските птици е сериозно предизвикателство, тъй като те живеят в дивите гори – местните екскурзоводи обаче знаят най-добрите точки за наблюдаване на птиците в различните части на острова. Най-известни са жълтите, белите, кафявите и зелените, големите и малките райски птици, както и райската птица, наречена „Кралят на Саксония“, която има ярко сини пера над очите, приличащи на вежди.

Съществуват два основни вида брачни ритуали – някои видове, като например малките райски птици, организират групови представления, за да привлекат самките, докато други – например великолепната райска птица, изпълняват самостоятелни ритуали. По-голямата част от райските птици са полигамни, като самките мътят яйцата и отглеждат птичетата без каквато и да е помощ от самците.

Птицата с най-ярък брачен ритуал е великолепната райска птица. Самецът привлича вниманието на женската с песни и подскоци на земята, раздува своя синьо-зелен гръден щит и танцува около нея. Който и от видовете да успеете да видите, техните опити да привлекат самката, прелитайки от място на място, демонстрирайки ярки цветове и висейки с главата надолу, във всички случаи ще Ви впечатлят.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 4573 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност