Съвети за плосък корем чрез правилно хранене

13
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 13. Jul, 2010 от екип на Здраве и Красота в Напитки, Тяло и отслабване, Храни

Представяме няколко полезни съвети за плосък корем чрез правилно хранене.

Основно правило да имаме плосък корем е спортът. Редовните коремни преси стягат коремните мускули. Но съществуват и храни и напитки, от които коремът се надува и ако искаме плосък корем, желателно е да ги избягваме.

Именно тях изброява проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, цитирана от trud.bg, и дава няколко полезни съвети.

Какво да избягваме?:

Бобови храни:

Съдържащите се в бобите храни растителни влакна дразнят лигавицата на стомаха на по-чувствителните хора. В диететиката те се препоръчват за активиране на движението на червата.

За тези, които често се оплакват от запек, тези влакна са особено полезни. Сред положителните действия на бобовите растения са също абсорбирането на токсините, на нежелани външни агенти, които постъпват отвън в стомашно-чревния канал, намаляват нивата на холестерола и др.

Хората, които са предразположени към подуване на стомаха, гастрити, колити, обаче трябва да избягват храните с груби влакна. Желателно е да се отстранява обвивката на боба, което лесно става чрез бланширането му и така люспите могат да се изхвърлят. Иначе ни чака дискомфорт и нежеланото подуване заради газообразуващите свойства на бобовите растения.

Дъвка:

До дъвките прибягваме, за да се откъснем от цигарите, за да не ядем и за намаляване на киселинността в устата. Те съдържат много овкусители, оцветители, ароматизатори и лесно се справят с лошия дъх. Сладкият им вкус се дължи на изкуствени подсладители, т.е. нямат захар.

Проучвания обаче са доказали, че точно този начин на подслаждане не е добър за въглехидратната обмяна. Това е защото, още от устната кухина рецепторите улавят сладкия вкус на дъвката. По рефлекторен път те подсказват на мозъчните центрове, че в тялото постъпва захар. Затова панкреасът “излива” инсулин в организма. Един от ефектите му е да намали веднага нивото на кръвната захар и човекът да усети хипогликемия, през която пък се обостря желанието за нещо наистина сладко. И съответният човек посяга към какъвто и да било сладкиш, за да удовлетвори новопоявилата се нужда.

Също така дъвките обострят апетита и се наблюдава увеличаване на консумацията на енергийни храни. Друг ефект от инсулина е, че той спомага за насочване на всички циркулиращи хранителни вещества в кръвообращението към тъканите и клетките и ги трансформира в мазнини. Това също е една от най-нежеланите функции на дъвките, което се отразява на талията ни.

Газирано:

Газираните напитки съдържат въглероден двуокис. На ниво стомашно-чревен тракт той подува стомаха и червата ни и притиска всички постъпили храни. И така резорбцията (всмукването) на храната се увеличава. В кръвообращението пък въглеродният двуокис “подкиселява” вътрешната среда на организма, което е свързано със задържане на течности или пък със забавяне на отделителната функция на бъбреците. Т.е. ние пием газирани напитки, за да утолим жаждата, а реално те задържат течностите в тялото ни. Което не е желателно.

Обратно – ако пием повече зеленчукови и плодови сокове, които са богати на витамини и минерали, те алкализират вътрешната среда (която е нормалната за организма) и повишават пикочоотделянето. Така няма да имаме подуване на корема, а точно обратното.

Още съвети:

Дъвчете бавно!
Така ще се насладите на храната, но и разграждането й ще започне още от устната кухина. Освен това помагате на организма да я усвои по-лесно.Ще се заситите от по-малко храна, а от бързането няма да ви се подуе стомахът. Според американски специалисти ритуалът “хапване” трябва да продължава поне 30 минути.

Храни, които се справят с издуването:
Храни, които се справят с издуването са растителните и най-вече подправките. Такива са магданоз, мента, ананас, джинджифил, кисело мляко. Киселото мляко помага за редовното отделяне на преработената храна в организма. Много е важно всеки ден да я изхвърляте. Задържането е опасно, защото така токсините остават по-дълго време в тялото. За да се спасите от този проблем, хапвайте повече богати на фибри продукти – като пълнозърнести храни, пресни зеленчуци (примерно зеле), ядки, семена. Пийте много вода. Нормалното е ежедневно да осигурявате на организма си по 30-35 мл вода за всеки килограм от теглото си.

Не забравяйте, че талия над 102 см при мъжете и над 88 см при жените показва повишена заплаха от сърдечносъдови заболявания!

Хипертонията (високото кръвно налягане) пък се среща 6 пъти по-често при хора със затлъстявания. А инфарктът и внезапната сърдечна смърт по-често сполетяват пълните, показват проучвания.

Отслабването с от 5 до 10 кг от наднорменото тегло ще осигури по-добро здравословно състояние на пациентите, категорични са лекарите. Между 30 и 40 % от причините за трупане на килограми са генетични и вследствие на околната среда, но останалите 60-70 на сто са резултат от начина на живот.

Снимки: sxc.hu

Етикети: ананас, боб, газирано, дъвка, здраве, корем, съвет, тяло, хранене, храни