За нудисти и натуристи – туристически справочник

29
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Знаете ли какво е общото между Айседора Дънкан, Бърнард Шоу, Албер Камю и Максимилиан Волошин? Всички те обичали да разголват телата си по плажовете. По тяхно време това бил начинът да подчертаят своята индивидуалност – един вид „Плюем на обществените правила и норми“.

Днес нудизмът има много по-масов характер, затова, независимо дали сте нудист, или натурист, не е зле да сте информирани за „най-голите“ места в света. Ако пък не сте нито едно от двете, нека поне изясним още в началото: нудистите (от лат. nudus – гол) просто обичат да се пекат голи, а натуристите (от англ. nature – природа) изповядват философията за единение с природата, членуват в специални клубове и не само на плажа се стараят колкото може по-рядко да обличат дрехи. Те не приемат в редиците си обикновените любители на голи жени, а на тялото гледат като на естествена същност, в която няма нищо непристойно. Ако мислите, че е по силите ви да издържите няколко часа в компанията на десетки голи мъже и жени, присъединявайте се. По-лесно е да се приобщите към „голата истина“ на нудистския плаж в родния си град. Но ако не държите да срещате познати, пътувайте в чужбина.

Хърватия се смята за световна столица на нудизма, призната и от царските особи. Например британският крал Едуард VIII, който се отрекъл от престола заради любовта си към американката Уолис Ворфелд-Симпсън, обичал пред очите на изумената публика да плува гол с възлюбената си край плажа на остров Раб. През 1953 г. Хърватия първа отвори границите си за т.нар. комерсиални натуристки центрове. Дотогава в Европа натуризмът се практикуваше само в затворени клубове. И до днес хърватското крайбрежие на Адриатика държи първото място по гъстота на нудистките плажове и курорти.

Полуостров Истрия е сред центровете на световния нудистки туризъм. В устието на фиорда Лим на около 120 хектара е разположен курортът „Коверсада“, който още в началото на 60-те години на миналия век е приел първите нудисти. Сред борове, ракити и маслинени дървета тук могат да почиват едновременно 20 000 голи хора. Пак в Истрия е и международният натуристки курорт „Монсена“, където през последните 26 години си правят срещи натуристи от цяла Европа.

Натуристки центрове са обособени и в големите курорти. Чудесен нудистки плаж има на остров Лопуд на север от Дубровник. На няколко мили северно от гр. Хвар са Пъклените острови, които са много популярни сред нудистите. Голи хора можете да срещнете в градчето Бол в Далмация. Тук е известният нудистки плаж Paklina, заемащ около 200 м. Не си правете грешни изводи, няма никакъв разврат – повечето нудиски плажове в Хърватия са за семеен отдих.

В курортите на Франция всъщност не е нужно да търсите „голи“ плажове – разкрепостените французи смятат, че хората имат право да се събличат където пожелаят. Но курортът Montalivet има особена слава. Той се намира край Бордо и е известен главно с факта, че тук през 1953 г. се събрали полузабранените тогава нудисти от целия свят и се обединили в Международната федерация на натуристите, регистрирана към ЮНЕСКО. Тук е проведена първата „гола“ международна конференция.

На този плаж все още витае духът на борбата за правата на съблечените. Курортът осигурява пълна защита от агресивни зяпачи, както и абсолютна легалност. В същия департамент се намира и „Евронат“, ползващ се с репутацията на най-спокойния семеен курорт за натуристи. На цялата му територия натуризмът е задължителен. Жилищната зона е разделена на 5 „села“: Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америкa. Къщичките са разхвърляни из гората, отдалечени са една от друга и към всяка води асфалтирана алея.

Но най-уникалният нудистки курорт на  Франция безспорно е „голият град“ Кап д’Агд (Cap d’Agde) в Лангедок. Тук можеш да прекараш без „текстилни“ паузи, т.е. без дрехи, от деня на пристигането си до датата на отпътуването. Историята му датира от 1956 г., когато на средиземноморския плаж бил открит нудистският къмпинг Centre Helio-Marine. Днес в града има супермаркети, повече от 50 ресторанта, кафенета и барове, 4 дискотеки, собствен полицейски участък, поща, банка, бензиностанция, амбулатория и аптека, които го правят абсолютно автономен и независим.

Плажове за голи туристи в католическа Испания съществуват вече 40 години. Особено популярен е нудисткият 4-звезден клуб-хотел „Вера Плайя“ в северната част на Андалусия, на Коста Алмерия. На 3-километровия плаж в съседство в последно време като гъби растат нудистки селища. Разкрепостени младежи напоследък харесват и Playa des Cavallet на балеарския остров Ибиса. Плажът е разположен в природния резерват за прелетни птици Ses Salines. Дължината му е над 1 км, а ширината – 30 – 40 м, морското дъно е покрито с пясък и фрагменти от скали – забележително място за гмуркане. Семейните обаче го избягват, тъй като Playa des Cavallet е любимо място за срещи и отдих на европейските гейове.

Ако се насочите към източната част на Ибиса, може да се разголите на плажовете Aigues Blanques или Cala d`Espart. На втория обикновено се пекат жителите на елитното селище Roca Llisa и гостите в лятната резиденция на режисьора Роман Полански.

В Испания има и още няколко места за отдих au naturel: край Барселона и Валенсия, в Каталуния, Андалусия, на Канарите, Коста дел Сол и Коста Алмерия. Тези плажове обаче са достъпни само за гостите на определени хотели.

В Гърция един от най-уединените курорти за нудисти – край хотел „Калипсо“, преди 2 години се ориентира към облечени клиенти. Затова пък популярност набира нудисткият хотел „Вритомартис“, разположен на 170 км от летище Ираклион. В него има ресторант и бар, огромно фоайе и веранда, където след вечеря се организират фолклорни вечери с национална музика и танци. На 650 м от хотела е основният плаж – „Филаки бийч“.

В Ямайка повечето удоволствия се изпитват без дрехи. Тук има два уникални курорта: Hedonism II в градчето Негрил и Hedonism III в диаметрално противоположния край на острова, в района на Очо Риос. В Hedonism II никой никого не разсъблича насила – курортът е разделен на „голи“ и „благоприлични“ секции с отделни басейни, волейболни игрища и плажове. В хотела има няколко правила и никакви ограничения: наслаждавайте се на свободата и правете каквото, където и с когото искате. Най-удобно е да го правите в някоя от 280-те стаи на хотела, част от които са с изглед към голия плаж – Au Naturel Beach, на който има басейн, прозрачно джакузи и бар, също с прозрачни стени.

Основни клиенти и на двата „Хедонизма“ са европейци и американци, които тук могат да правят неща, непозволени в родните им страни. Почивката не е от евтините – седмица излиза около 2300 долара, но за жените се правят отстъпки. Много хора идват тук не толкова да се пекат голи, колкото да посещават знаменитите местни еротични шоуспектакли и да участват в твърде фриволни конкурси. Иначе казано, Hedonism е рай за нудистите, които не страдат от излишна притеснителност.

И след като вече знаете местата, където голотата е на особена почит, нека припомним и страните, където има опасност с разсъбличането си да попаднете в неприятни ситуации. В Египет, Индия, Мароко, Малайзия, Израел, Япония, Тунис и Индонезия се допуска най-много топлес, при това само на територията на закрити хотели. Категорично е забранено събличането на тялото в Саудитска Арабия, Пакистан, Йемен и много други мюсюлмански страни. Там рискувате глоба до $2000, година затвор и дори бой с пръчки.