Хаукадалур – долината на гигантските гейзери – тема за Исландия – Idi.bg

114
Добави коментар
tao
tao

Долината Хаукадалур се намира в южната част на Исландия, на 100 километра източно от столицата Рейкявик. Долината е известна със своите огромни гейзери. Тук се намират най-големите гейзери в Исландия – Строхкюр и Гейсир, който всъщност дава името на този природен феномен.

Гейсир е първият открит от човека гейзер – това е станало в края на 13 век. Историческите паметници свидетелстват, че през 1630 г. той е изригвал с такава честота и мощ, че е разтърсвал земята дори и на значително разстояние от гейзера.

В края на 19 век гейзерът заспива за дълъг период, докато не бива събуден от поредното земетресение. Сега Гейсир изригва едва 4-5 пъти дневно, докато Строхкюр бълва облаци с вода и пара на всеки 5-10 минути. Височината на избликващата кипяща вода обикновено достига до 60 метра, докато изригванията на Строхкюр са с три пъти по-малка височина.

Освен Строхкюр и Гейсир, в долината има още около 30 по-малки гейзера и източници на гореща вода. Там се намира и изключително красивият водопад Гулфос. Той е двуструен водопад, при който при ясно слънце през облаците от водни капки се вижда ярка дъга.

Долината Хаукадалур непрекъснато се видоизменя заради високата сеизмична активност в тази част на Земята, въпреки че за човешкото око това може да остане напълно незабелязано. Водата от топлите източници се използва от местните жители за отопление на домовете и за запълване на басейни с гореща вода, които са много популярни сред туристите, пристигащи на почивка в прохладния климат на Исландия.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2942 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност