В Азия са най-застрашени от природни бедствия

4
Добави коментар

В Азия са най-застрашени от природни бедствия
22 Юли 2010 г.

По поръчка на фирми от застрахователния бранш британската „Мейпълкрофт“ разработи индекс за изложеност на риск от природни катастрофи. Той измерва честотата на земетресенията през последните 30 години, изригването на вулкани, вълните цунами, ураганите, наводненията, сушите, свлачищата, високите температури и епидемиите, както и последиците им за хората, изразено в брой смъртни случаи на 1 млн. души.
Според този индекс в най-висока степен изложени на природни бедствия са Бангладеш, Пакистан, Иран, Индонезия. Франция и САЩ спадат към държавите, които са силно застрашени от природни бедствия.
В това проучване, обхванало 229 държави, най-защитени от природни катаклизми са Андора, Лихтенщайн, Малта, Монако, Бахрейн, Катар и Обединени арабски емирства.
Изследването е показало, че тенденцията в последните 4 години e за зачестяване на бедствията и за увеличаване броя на засегнатите.
Според специалистите от „Мейпълкрофт“ бедността е отежняващ фактор при изложените на опасност страни. Освен нея влияние оказват лошата инфраструктура и пренаселеността в застрашените райони.

всички новини »