Що за човек е президентът на България?

81
Добави коментар

Едвин Сугарев

Около 20 души са задържани в поредната спецоперация на МВР с кодово наименование „Килърите”. Новината е, че този път в белезници са се оказали и някои известни не само в престъпния свят люде: арестуван е например Петър Стоянов – Вожда, шеф на федерацията по сумо и нещатен сътрудник към парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта – а според ред информации в медиите и… съветник на президента Георги Първанов.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов става дума за „изключително тежка престъпна група”, като са задържани всички нейни звена: поръчител, организатор, извършител и помагачи. „Това е една тежка престъпна група, която извършва тежки престъпления.” – подчерта министърът –  „Има доказателства за едно убийство, което е широко коментирано в медийното пространство и информация за съпричастност към други престъпления”.

Предполага се, че в случая става дума за убийството на самоковския гангстер (и съветник от „Атака”) Юри Галев, което се приписва на дървената мафия. Но не толкова убитите и поръчителите са важни в този случай, колкото друг един въпрос: що за човек е президентът на България, след като негови съветници падат жертва на типично мафиотски поръчкови убийства – както се случи с Емил Кюлев и Манол Велев, негови спонсори биват подозирани за източване на еврофондове и пране на пари – а сега се появява хипотезата, че негов съветник е арестуван за участие в престъпна група, занимавала се с „тежка престъпност” – и по-точно с убийства.

Като при това – забележете! – това не е първият арест на Петър Стоянов – Вожда. Същият е бил арестуван и през 2003 г. –  за изнудване на треньора по спортна стрелба Йорданка Среброва. И това обстоятелство очевидно никак не е попречило на българския президент да го припознае в кръга на своите доверени лица.

При което няма как да не се запитаме: не стават ли вече твърде много прецедентите, при които българският президент се оказва приятелски и институционално обвързан с лица от престъпния свят?

И дали все пак някой от народните представители няма да се запита как се решават казусите с подобен тип президенти в цивилизования свят? Верният отговор е: не се решават, защото няма такива. Но ако биха се появили, процедурата се нарича импийчмънт. При доказване близостта между арестувания Петър Стоянов – Вожда и българският държавен глава тази процедура би била повече от насъщна.