Може ли кръвопреливането да бъде опасно?

7
Добави коментар
lavender
lavender

Американски учени твърдят, че преливането на кръв по време на операция може да бъде опасно за живота, тъй като се увеличава рискът от инфаркт, инсулт, пневмония и други сериозни заболявания.

Според специалистите хирурзите не са запознати с опасностите при прилагането на кръвопреливане, освен когато не е абсолютно наложително.

Все още не е ясно защо чуждата кръв може да причини такива щети на организма, но учените смятат, че възможните причини са две. Едната е, че дарената кръв не подобрява имунната система на пациента, а я разстройва и тя не може да се справи с атаките на вируси и бактерии.

Другата причина е, че преливането може да отключи възпалителни процеси в кръвоносните съдове, което повишава риска от инфаркт и инсулт. Това вероятно се дължи на престояването на кръвта – в банките за съхранение тя се променя и може да стане токсична за някои реципиенти.

Изследването на учени от университета в Кентъки, публикувано в Journal of the American College of Surgeons, анализира данните от 125000 оперирани пациенти (от херния, апендицит и др.).

Резултатите показали, че тези, на които им е преливана кръв, били с между 20 и 40% по-застрашени от отравяне на кръвта, пневмония или инфекции.

Друго проучване, публикувано в Anaesthesia and Analgesia, разглежда 9000 сърдечни операции и показва, че пациентите с кръвопреливане са с 67% по-застрашени от смърт.

Учените твърдят, че хирурзите са тези, които трябва да преценят дали употребата на кръвопреливане е наистина необходима или само се застраховат, тъй като има последици, които застрашават реално живота на пациентите.

Източник: health.bg

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели