Монолог за Камен Донев

3
Добави коментар
djsupermax
djsupermax

Цветозар Цаков
04.08.2010, 10:14 (обновена 04.08.2010, 10:40)

Езикът се изменя според нуждите, а нуждите в наши дни се изменят едва ли не ежедневно. Глобализацията и прогресът поставят нови стандарти всеки ден, светът се променя. Независимо дали това ни харесва или не.

Да вземем примерно Камен Донев, който се прочу за широката аудитория с култовия си мини-монолог от Теди Московото предаване „Улицата“ в края на миналия век. Там Донев се превъплъти в ролята на пенсиониран учител от старата школа, който гласно се възмущава на новите порядки.

Ето как би могъл в общи линии да звучи Доневият монолог днес, представен от/за кой да е български младеж със средна или по-висока компютърна грамотност (може би попрекалил леко и с тревата):

Няма ги вече юзърите от моята хардуерна конфигурация – чатърите. Дето можеш да шернеш с тях, да ги поканиш на мултичат. Мен са ме канили и във фейсбук, и в майспейс. И не че не съм спамил – спамил съм… и много пъти са ме банвали, пак съм се регистрирал, пак съм спамил. Мъчно ми е, че ги няма вече хората с отворените профили, дето да ти напишат два-три добри коментара. Не че не съм флуудвал. Флуудвал съм някого, естествено. И досега като дойде някой френд и ми каже „Абе тва  и  тва“,  аз му шибна два спайуера, той се оправи.

Ето – лог-аут-наха ме, щото съм честен и откровен хакер. И винаги съм държал за реалното АйПи. Все се е случвало да хакна някой, но аз никога не съм се хайдвал. Пък като срещна да речем сис-админа и съм си мислил да му кажа „Леймър“ и съм му го казвал: „Ти си леймър“, казвам. Той после, ходи, рита, хвърля по мене разни вируси, туулс-ове, линкове. Но аз си знам, на тоя юзър съм му го казал. На интернет доставчиците сто пъти съм им казвал: „Вие сте, казвам, ботове, бе. Ботове сте, съм им казвал, вие не сте събскрайбъри. Вий трябва да сте събскрайбъри, да ви уважават като събскрайбъри, а вие сте ботове, бе.“

И сега си стоя на глобалното село, при жената… Те пак ще ме потърсят. Ето вчера ми се обажда една моя съфорумничка от Ню Йорк и ми вика: „Няма кой да ми шибне някви субтитри за седми сезон на Саут Парк, да ми е пълен фън-ът.“ Ей такива неща. Аз й казвам: „Ти изпрати покана за тракера, изпрати пасуърд и ще се логнем и не само на тебе ще ти напрайм събс – на който иска ще му направя, аз за субтитри ли е, не се стискам.“ Ей на, вкъщи си ребуутвам жената, пълен преинстал й правя, като я хвана – ребуут-ребуут. Тя ме пита „защо“. „Щото си ми във Фейвъритс“, казвам. Ей на, дог-а като го ребуутвам той разбира и слуша и изпълнява, теб ако не те ъпгрейдвам как ще изпълняваш?“

Въобще той Файърфоксът изгражда Интернет-експириънса, той не да разгражда. Сега не ползват Мозила. Сега ползват само Гугъл Хром. Не може да ползваш Гугъл Хром, брат. Не може. Все едно Хан Аспарух да ползва Гугъл Хром. Или все едно цар Симеон да праща, разбираш ли, куизове по Гугъл Хром на войниците, когато са играли на Уърлд ъф Уоркрафт в мрежа на Шипка… горе на КлоЧАТница…

Аз на CoOlhAter14 колко пъти съм му казвал: Ти вземи два рама по гигабайт, па мини през интернет клуба и ми кол-ни по Скайп-а, щото жената казва: „Няма сийд“… еми няма – то едното не може да се калкулейтне с другото флопи дето го купихме на детето за Хепи Ню Йиър.

Вчера ми се обаждат, че Бил Гейтс… що не съм го бил уважил на бъртдея му…с дъщеря ми Емпетричка… да сме се събрали в Брацигово, горе на хижите да играем на шутъри, да трепем зомбита. Че човекът иска риалити. Не че нямаме юзърнеймове, пароли и браузъри… и не, че сме толкова бедни да кажеш да не можем да си направим два акаунта… не.

Изобщо, както е казал поетът –

Родна реч, омайна сладка,

уич из саундинг ол араунд ми…

Така че, хора, влизайте в крак с времето, за да не ви влезе с крак то…