Вътрешна хармония с Тай-чи

1
Добави коментар

Тай-чи чуан е вид бойно изкуство, което води до хармонизиране на физиката и психиката. Наричат го „медитация в движение“ заради плавно изпълняваните, преливащи движения. Определят го още като древен метод за освобождаване от умората, свързване с висшето „аз“ и управляване на енергията Ци, която циркулира в тялото.
Тази древна форма на упражнения, развива координацията и балансa на тялото чрез нежни и хармонични движения, които напомнят движенията на животни, а и движенията в природата въобще.

В превод „Тай-чи“ означава „великия предел“, а за негов основоположник се смята китайският монах Чан Сан Фън, който бил последовател на даоизма и вложил в своя метод основните принципи на това философско учение. Според тях вселената е хармонично движение на „ян“ и „ин“, плавно преливане от един сезон към друг, от раждане към смърт.

Тай-чи учи как човек да се отпуска максимално, да наблюдава усещанията, да използва енергията си с по-малко усилие, но по-ефикасно. Ако в ежедневието ние използваме едва 40% от жизнената си сила, за да сме в кондиция, бойните изкуства учат как да активизираме и останалите 60. Но Тай-чи чуан първо свежда енергията ни до нула чрез техниките за отпускане и оттук разгръща пълния ни потенциал – до 100 процента.

„Човек напълно се променя, когато започне да тренира тази техника, твърди Виолета Стоева – републикански шампион по Тай-чи. Защото Тай-чи те кара да усетиш всяка част на тялото си, да си припомниш забравената връзка със самия себе си. Аз например осъзнах с какво напрежение съм живяла години наред, колко неспособна съм била да се отпускам, а човек, за да разтовари емоциите си, трябва да опознае физиката си. Да научи докъде се простират границите на тялото му. Когато откриеш предела на физиката си, намираш и своя вътрешен център, този, който управлява духа, душата и мислите.”

Като всяко бойно изкуство и това изисква отдаване и огромно търпение. Само когато си честен със себе си, можеш да постигнеш истински напредък и до усетиш дълбоката промяна. Следствието от нея е здраве, висока работоспособност, позитивна нагласа към живота, себеуважение и сила.

Тай-чи е все по-предпочитан от модерните жени, защото спомага за хармонична фигура и постигане на вътрешен баланс, поддържа мускулният тонус, подобрява и поддържа гъвкавостта на тялото и здравината на костите, контролира дишането.

И не на последно място – Тай-чи е мощен антистрес фактор и води до вътрешен покой – безценно богатство в нашия стресов делник. Оптималния вариант за занимания с Тай-чи според специалистите е 20 минути на ден, по възможност сутрин – след сън, на открито с удобни широки дрехи и на бос крак.

Източник:
www.celeber.net