Кое е по-добре: да даваш или да получаваш

6
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Трябва да се грижим за себе си, за благополучието си, не бива да потискаме желанията си, да се опитваме да ги унищожим.

Във всяко наше желание има Божествена искра, затова желанията трябва не да се потискат, а да се възпитават и трансформират. Съществуват две крайности: едната е когато човек се покланя на себе си и става абсолютен егоист, тогава в него все повече се проявява наглостта, пренебрежението към другите, тоест такъв човек става все по-агресивен, а има и друга крайност – поклонение на хората. В православието това се нарича човекоугодие.

Абсолютният алтруизъм също засилва вътрешната агресия, защото той засилва зависимостта от околния свят. Постоянното потискане на себе си в угода на другите ражда вътрешна омраза към околния свят, и това е естествено. Рано или късно ние започваме да мразим онова, на което се покланяме. Затова призивите за абсолютен алтруизъм са уместни само за пълните егоисти.

Трябва да съществува златна среда във всичко, но все пак законите на развитието изискват човек да е ориентиран повече към отдаване, отколкото към потребителство, тогава той ще се развива.

Може да се помага на този, който е готов да се развива, променя и преминава през мъчителните етапи на усъвършенстването. За детето помощта е необходима, помощта за юношата трябва да бъде на половина, а помощта за големия човек трябва да бъде минимална. Ако човек не се е научил и не иска да отдава енергия и любов, е вредно и опасно да му се помага, защото помощта ще се превърне в поощрение заради отказа му от любовта.

„Ако дадеш пари на глупак, той няма да знае, как да се възползва от тях и ще ги загуби. Един човек в Америка спечелил огромни пари от лотария, веднага отишъл и си купил ново ферари и след половин час се разбил с него. Затова обикновено свише не дават пари на глупаците за тяхно собствено добро. Същото е и с енергията. Ако се даде енергия на човек, който не умее да я използва, тя ще го убие. Онзи, който не умее да сдържа желанията си, да превръща енергията на инстинктите си в Божествена енергия, излишната енергия ще го направи похотлив, алчен, амбициозен, жесток и т.н. Затова човек с неправилен мироглед и навици често има минимум енергия – само колкото да оцелее. Или се разболява, за да се прекъсне неправилното му поведение и начин на живот.