Какво е сдружение с нестопанска цел?

39
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

Какво е сдружение с нестопанска цел?

Сдруженията с нестопанска цел биват два вида:

– Сдружения за осъществяване на общественополезна дейност и

– Сдружения за осъществяване на дейност в частна полза.

За разлика от фондациите сдруженията с нестопанска дейност са юридически дружества с членствен състав. Техните членове могат да бъдат български и чуждестранни физически и юридически лица. Статутът и дейността им се определят от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.  Този вид дружества могат да извършват и стопанска дейност, ако е свързана с предмета на дейност с който са регистрирани и ако прихода го използват за постигане на целите описани в учредителния им документ.  Дружествата с нестопанска дейност не разпределят печалба.

Сдружения за осъществяване на общественополезна дейност  след учредяването им задължително се вписват в Централен регистър при Министерството на правосъдието. Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел, дружествата Сдружения за осъществяване на общественополезна дейност, могат да изпълняват следните видове дейности:

развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите или физическата култура
подпомагането на социално слабите, на инвалидите или лицата, нуждаещи се от грижи;
подпомагането на социалната интеграция и личностната реализация;
защитата на човешките права или на околната среда
други цели, определени със закон

Учредяването на Сдружения за осъществяване на дейност в частна полза може да си извърши от три или повече български или чуждестранни физически или юридически лица. Сдружение за осъществяване на обществено полезна дейност се учредява най малко от три юридически дружества или от минимум седем физически лица.

Решение за учредяване на сдружение с нестопанска цел се взима на Учредителното събрание, където се прима и уставът на сдружението. Уставът задължително съдържа

наименованието на сдружението;
седалището;
целите (не трябва да са стопански или забранени от закона) и средствата за тяхното постигане (паричните средства – субсидии, спонсорства, дарения, членски внос и т.н.);
определянето вида на дейност (в обществена или частна полза).
предмета на дейност; Става въпрос за предмета на стопанска дейност, която подпомага сдружението за постигане на основните му, нестопански цели.
органите на управление и начина на представителство;
клоновете, ако има такива
правомощията на органите на сдружението;
начина на представляване на сдружението;
правилата относно възникването и прекратяването на членството, както и реда за уреждане на имуществените отношения при прекратяване на членството; срока, за който е учредено сдружението, ако има такъв
реда за определяне на размера и начина на внасяне на имуществените вноски и начина на разпределение на останалото имущество след удовлетворяването на кредиторите.

Сдружението  може да се управлява от Управителен съвет или от Управител,като такъв трябва да бъде избран на Учредителното събрание.

Сдружение с нестопанска цел се вписват  и заличават в Регистър БУЛСТАТ към Агенцията по вписванията, като всяка едно промяна в основните им обстоятелства трябва да бъде обнародвана там.