Маслодайна роза

3
Добави коментар
maritime
maritime

От края на май до средата на юни се носи неповторимият аромат на маслодайната роза от градините в Розовата долина. Тя е от рода шипка (Роза), но от него са произлезли красивите и ухайни многобройни видове и сортове декоративни рози, които още в древната Вавилонска държава са населявали парковете на владетелите. От IX век започнало добиването на розова вода, а от XVI век – на розово масло чрез дестилация. Розите са любимото цвете за двора и градината, за букети и за вази, но като етерично маслодайно растение за промишлено производство на розово масло се отглеждат казанлъшката маслодайна роза, бялата маслодайна роза, столистната и галската. Множество видове и сортове рози красят дворовете на българката, които тя отглежда с много любов. Но между тях защо да не намери място и маслодайната роза, която ще обогати асортимента и аромата в градината. Освен това ще напомня за славата на България, която с уникалното българско розово масло, наричано „течното злато“, прониква и завладява европейските пазари още от края на XVII век и досега е ненадминато. България е била единствен доставчик на розово масло в света. Независимо от превратностите, свързани с производството на розово масло, продължава да е ценено от най-големите парфюмерийни и козметични концерни.

Розоберът започва, когато венечните листа на цветовете са леко отворени до напълно изцъфтели.   Розовият цвят се бере всеки ден в ранните часове на деня (от 5 до 11 часа). Тогава съдържанието на етерично масло е най-високо. Ако маслодайната роза е отглеждана добре, от 1 декар се получава 300-400 кг цвят. Розовото насаждение е рентабилно 15 години.

Маслодайната роза е многогодишен храст и може да живее до 50 години. Кореновата система достига до 4-5 м дълбочина, храстът е висок 1,5-2 м. Цветовете са едри, розови, със силен и приятен аромат, на клонка има по 3-9 цвята, понякога много повече, които цъфтят последователно. Тя е силно светлолюбиво растение и не понася засенчване. Може да издържи през зимата на студ минус 25 градуса, когато е в покой. Неблагоприятни са микрорайоните с въздушни течения, от които е възможно да измръзне. Като растение вирее почти навсякъде в зоната на умерения пояс, но за производство на розово масло има много строги изисквания към климатичните условия, най-вече през периода на цъфтеж. За да се образува голямо количество доброкачествено розово масло, са необходими умерена температура (15-25 градуса) и висока атмосферна влажност (над 60 %), които са най-благоприятните по време на цъфтежа. Подходящи за отглеждането на маслодайната роза са богатите на хумус и хранителни вещества дълбоки, леки и силно аерирани почви.

РазмножаванетоАко решите да отгледате маслодайна роза за получаване на розово масло, ще ви помогне Институтът на розата в Казанлък, където се работи за бързо производство на посадъчен материал за ускорено вкореняване на зелени резници, взети от най-добрите и с високо съдържание на масло сортове -Янина, Искра, Свежест. Старият начин за размножаване е да се вземе посадъчен материал от изкоренени храсти или части от стари насаждения. Засажда се късно през есента или рано напролет – между редовете 2-2,5 м и между храстите 0,5 м. Добре е да се мулчира с черно фолио- така се намаляват обработките и се увеличава етеричното масло.