Лесна апликация на декоративни възглавнички

56
Добави коментар
lucynda
lucynda

11.08.2010 г.

Лесната апликация с лале може да трансформира тази едноцветна възглавничка в произведение на изкуството. Тук можете да видите инструкции как стъпка по стъпка да добавите красиви пластове с ръчна апликация.

 

Ръчната апликация е лесна техника, при която дизайнът се оформя чрез пластове от плат, поставени един върху друг. Апликация е френска дума, която означава поставяне отгоре. С тази техника може да се добави интерес към всичко, което е направено от плат, а също така позволява да използвате всички красиви парчета плат, които са останали от предишни проекти, но не знаете как да използвате. Можете да направите тези красиви апликирани възглавнички само за един следобед.

Изберете плат за апликацията

 

При избора на платове за този проект изберете различни мотиви и шарки в една и съща цветова група, за да създадете визуален интерес. Тънката памучна материя е отличен материал за повечето проекти с апликация.

Необходими материали:

 

Пластмаса за шаблони * Молив за шаблони * Малки остри ножици * Разтворим във вода син маркер или креда * Плат (100-процентов памук) * Конци (100-процентови памучни конци в цветовете на платовете за апликация) * Карфици * Игла за шиене

Стъпка 1

 

Изкопирайте или нарисувайте желания мотив върху пластмасата за шаблони, като използвате молива. (За разлика от обикновения молив, моливът за шаблони няма да се размаже.)

Стъпка 2  

Внимателно отрежете шаблона по контурите

Стъпка 3

 

Поставете шаблона върху лицевата страна на избрания от Вас плат и пренесете очертанията му с помощта на разтворимия във вода маркер или креда. Изрежете мотива от плата, като оставите толеранс от 0,5 сантиметра от всички страни. Този толеранс ще ни е необходим за шева.

Стъпка 4  

За да подготвите късчето плат за апликиране, сгънете оставения толеранс за шева и го притиснете. Може да се наложи да направите малки прорези, за да получите гладък подгъв при извитите краища.

Стъпка 5

 

Забодете с карфици апликацията върху основния плат на възглавничката. Тропосайте близо до краищата, за да закрепите апликацията и махнете карфиците.

Стъпка 6

 

С помощта на игла и конец пришийте прегънатите ръбове на апликацията към основния плат с използването на ситен скрит бод. Премахнете тропоската и изтрийте синия маркер или кредата, като изтъркате с парче влажен плат.

Алтернативен шев с използването на шевна машина

 

Можете да направите своята апликация като използвате шевна машина. Просто отрежете мотива по изкопираната линия (без да оставяте толеранс за шева) и я пришийте с гъст шев зиг-заг по ръба на апликацията. В резултат се получава релефен ръб.

Апликация без шиене: Ютия и самозалепваща материя за апликации (т.нар. fusible webbing)

 

Можете да правите апликации и без да шиете. Просто копирайте мотива върху самозалепваща се материя за апликации (т.нар. fusible webbing) върху плат, който не се разнищва по краищата, например филц. Отрежете формите по копираните линии (без да оставяте толеранс) и минете върху тях с ютия.