5 лесни за отглеждане стайни растения

74
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Стайните растения освежават всяко едно помещение и напоследък се превръщат в неделима част от интериора. Те ободряват по един изключителен начин, особено през студените месеци, когато повечето хора са потиснати, а първите пролетни лъчи са още много далеч. Предлагаме Ви няколко лесни за отглеждане стайни растения, които не изискват много грижи и в същото време са невероятно красиви.

Дяволският бръшлян (Epipremnum aureum)

Дяволският бръшлян е много подходящо висящо растение за всяко помещение, тъй като филизите му растат надолу към земята. Захваща се много лесно – отрежете по-дългите ластуни и ги сложете в съд с чиста вода на прозореца. Трябва да престоят там докато корените се развият и тогава вече може да го пресадите. Ако не подрязвате бръшляна, той може да достигне до 3 м дължина. Цветето не изисква много вода – ако прекалите с поливането, ще забележите, че листата се навиват, а корените изгниват. Оставете почвата да изсъхва напълно между две поливания. Ако не понасяте насекоми в дома си, то дяволският бръшлян е идеалното цвете за Вас, тъй като растението не е предпочитано от традиционните вредители – листната въшка, белокрилката и акарите.

Семейно щастие (Aspidistra elatior)

Семейното щастие е едно от най-непретенциозните стайни растения. Вирее при много ниски температури и на сенчести места. Много подходящо е за ъглите в дома Ви и за местата, до които не достига слънчева светлина. Расте бавно и понякога ражда пурпурни цветове. Не привлича насекоми и не изисква много вода, просто поддържайте почвата влажна.

Коледниче (Zygocactus или Schlumbergera)

Коледничето е известно още и като коледен кактус, но малцина знаят, че то всъщност е сукулентно растение. Не забравяйте да го поливате, макар че може да оцелее дълго време и без вода. Ако забележите, че листата започват да вехнат, започнете по-редовно поливане. Коледничето се нуждае от много слънце. За да го пресадите, откъснете малка част от растението и го засадете в подходяща саксия. Има начин да “прилъжете” коледничето да цъфне още в средата на октомври – преместете го в стая, която не използвате и му осигурете пълен мрак по 12 часа на ден.

Замиокулкас замиофолия (Zamioculus Zamiofolia)

Растението е известно още и като ZZ. Устойчиво на всякакви условия. Расте бавно, не изисква много вода и светлина.

Сансевиера (Sansevieria)

Сансеверията е позната още и под наименованията змийска кожа и свекървин език. Смята се, че дългите заострени листа са “хапливи” точно колкото езика на свекървата. Сансеверията никога не се разлиства. Няма нужда от много светлина и живее много дълго. Поливайте със съвсем малко вода, като внимавате да не прекалите. Достатъчно е веднъж месечно да навлажнявате по-обилно почвата.