Действащият вулкан Стромболи – тема за Италия – Idi.bg

80
Добави коментар
tao
tao

Стромболи е действащ остров-вулкан в Тиренско море, северно от Сицилия. Островът се намира на територията на Италия и принадлежи към групата на Липарските (Еолийските) острови. Вулканът достига височина почти два километра от морското дъно и 926 метра над морското равнище. На върха му има три действащи кратера.

Изригванията тук стават регулярно и могат да продължат по няколко месеца. Най-често те са мощни и кратки изхвърляния на лава на няколкостотин метра височина, с периодичност от 20-30 минути. Последното най-силно изригване, което е довело и до човешки жертви, се е случило тук през 1930 г. На 27 февруари 2000 г. на острова са се отворили два нови кратера, като от единия от тях изтича лава в морето. Последвалите изригвания стават трудно предсказуеми и впоследствие посещенията на върха на острова са забранени за желаещите да наблюдават продължаващите изригвания и течащата лава.

На острова живеят постоянно около 700 души. По време на изригванията всички те се преместват на континенталната част. Зрелищните гледки обаче могат да се наблюдават по море, като по време на изригванията на вулкана се организират множество морски екскурзии.

Стромболи се свързва и с Еолия – островът, описан от Омир в „Одисея“ като дом на Еол, повелителят на ветровете. А в романа на Жул Верн „Пътешествие до центъра на земята“ главните герои Ото Лиденброк и Аксел се завръщат от своето подземно пътуване именно през вулкана Стромболи.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2798 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност