Ако ти е криво, бягай, плувай, карай колело и сърфирай

6
Добави коментар
stela1010
stela1010

В разгара на лятото е някак разхлаждащо да разберем, че яхването на вълни не само помага да поддържаме телата си във форма, а и гарантира по-добрата кондиция и настроение.

Точно 30 минути върху сърфа са достатъчни, за да увеличат позитивните мисли и да унищожат в зародиш депресии и лоши настроения. Това показва ново изследване, проведено от докторанта Райън Питсънбърг в Университета на Айова, който е сърфист. Независимо от пола, опитността или дори годините – всички хора, които са участвали в изследването са потвърдили, че се чувстват значително по-добре след тренировка на борда.

Така че ако живеете покрай морето или сте просто на почивка, поинтересувайте се за уроци по сърф и проверете твърдението на Райън от Айова. Всъщност неговото заключение не бива да ни изненадва, тъй като от години науката знае, че всеки вид тренировка влияе позитивно върху човешкия дух. Сред най-резултатните упражнения, които могат да се практикуват навсякъде, са карането на колело и кросът. В повечето случаи те могат да бъдат използвани като антидепресанти и като стимуланти за по-ведри мисли. Но за разлика от карането на сърф – не дават чак 100 процентов резултат.

Едно от вероятните обяснения за по-голямата ефективност на екстремния спорт е може би фактът, че повечето хора го практикуват индивидуално. „Ти си насаме с водата и това наистина ти позволява да си избистриш мислите”, казва Райън Питсънбърг.

А в тази насока каква е разликата между сърфирането и плуването? Може би факторът „насаме с…” е ключът към по-добрите резултати. Трябва само да преодолеете страха от скуката и да се впуснете в някаква физическа дейност. За предпочитане рано сутринта, докато е хладно.

Иначе докторантът от Айова разработва програмата „Океанска терапия” (Ocean Therapy), която трябва да пребори депресивните състояния при американските войници, завърнали се от мисии в Ирак. Той е убеден, че сърфирането ще помогне на стресираните униформени да си върнат бързо доброто настроение.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: destination360.com)