Ръст на безработицата през есента прогнозират икономисти от БАН

7
Добави коментар
stanislav
stanislav

Тази есен ще има бум на безработицата, прогнозира доцент Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН. Според нея намаляването на безработицата през лятото се дължи на сезонната работа и на миграцията на работната ръка.

Ако икономиката се стабилизира до края на 2010-а и догодина отбележи ръст от 1-2 процента, безработицата ще започне да се връща на предкризисните си нива чак в края на 2011-а. Ако спадът на икономиката продължи по-дълго, безработицата ще се запази по-дълго на ниво около 10 на сто и ще започне да намалява едва при икономически растеж с 3-4 процента, смятат икономистите от БАН.

Според тях вече са налице първите признаци за излизане от кризата, но все още тенденциите не са сигурни. Те се дължат най-вече на подобрената обстановка във външнотърговските ни партньори и преориентирането на бизнеса към износ в други страни.

Въпреки това проблемите в бюджета остават. Според проф. Гарабед Минасян разходната част на бюджета не трябва да се намалява, а да се преструктурира. Той определи влизането на България в механизма ERM ІІ, който предхожда еврозоната, като мираж.