Витамини за здрави нокти

8
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Ноктите са един от основните показатели за общото здравословно състояние на човек и ако те станат проблемни, това е сигурен признак за някакъв здравословен проблем. За да поддържате здрави своите нокти, важно е да ги защитите от травми и инфекции.

Кератинът е основното вещество, което изгражда ноктите, защитава ги и ги подсилва, формира тяхната текстура и цвета им. Витамините играят важна роля в изграждането на кератина, който е необходим за съхраняването на здравите нокти. Недостатъкът на витамините и други хранителни вещества може да предизвика различни проблеми, свързани с ноктите: чупливост, образуване на неравности, сухота и обезцветяване.

Вижте кои са витамините, които имат особено важно значение за Вашите нокти:

Витамин Е:

Този витамин подобрява текстурата на ноктите и ги заздравява.
Витамин А:

Недостатъчното количество от този витамин води до чупливост и сухота на ноктите, а също така и забавя техния растеж.

Витамин В:

Дефицитът на витамините от група В става причина за формирането на хоризонтални и вертикални неравности и прави ноктите чупливи. От недостигът на този витамин може да възникнат бактериални и гъбични инфекции. Отсъствието на витамин В12 може да доведе до потъмнявне на ноктите.
Витамин С:

Недостигът на витамин С способства за сухотата на ноктите.

Приемането на тези важни витамини може да бъде удовлетворително приедна балансирана диета, която да съдържа всички хранителни вещества и минерали. Витамин Е може да бъде използван и във вид на масло за лечение на ноктите. Тези витамини могат да се приемат във вид на хранителни добавки. Редом с витамините, за здравето на ноктите важно значение имат такива минерали като желязо, цинк, аминокиселини и др.