Септични ями

1
Добави коментар

Ако не сте специалист – задоволете грижата си за септичната яма само с визуални проверки. При оглед или евентуална работа около септичната яма имайте следните подробности предвид.

Не работете сами! Пропадането в септична яма или дори само навеждането над нея може да бъде фатално заради газовете, които излъчва. Да не се работи върху или в септични ями сами – има случаи, в които е възможно изтичането на определено количество метан, което може да е опасно. За препоръчване е използването на пречиствателни станции.

Никога не влизайте сами в септичната яма! Не и ако не сте специално обучени и не носите със себе си специални технически средства, плюс дихателен апарат.

Внимавайте, когато оказвате помощ на някой, който е паднал в септичната яма! Разбира се, това може да се случи изключително рядко, но все пак не го пренебрегвайте като съвет. Има моменти, в които токсичните газове представляват сериозна заплаха. Ако нямате на разположение дихателен апарат, така необходим за спешна помощ, може да поставите един или повече вентилатори в горната част на септичната яма за внасяне на свеж въздух.

Не се навеждайте над отворения септичен резервоар! Едва ли е необходимо да обяснявам защо – в крайна сметка, предполага се, че ямата ще бъде обслужвана от възрастни хора, а не от деца.

Не палете огън в близост до септичната яма! Метанът, който се отделя в близост до септичната яма, е взривоопасен. Има описани случаи на експлозии и изгаряния, на хора, които са решили да си запалят цигара в близост до помпата. И ако трябва да завършим с шега, то ще ви кажа, че има и други, по-безопасни начини за откриване на септичната яма. Не е необходимо да я търсите със свещ в ръка…

Попадането в септична или помийна яма е вероятно да доведе до бързо задушаване от метан, и в случай на срив, има риск да останете погребан там.

Внимавайте също така да не повредите септичните компоненти на системата. Неправилното провеждане на септичните процедури за изпитване, като наводнения, предизвикани от системата за дозиране, могат да доведат до повреди. Също така, не забравяйте да проверите за изтичане на течност в или под сградата. Наблюдавайте пространството наоколо за всякакви по-съмнителни течове. Не оставяйте без надзор течащата вода – това води до риск от наводнения на сградата. Нестабилните почви също представляват една дългосрочна опасност, затова преди да въведете ямата в експлоатация направете необходимите проучвания.