Смърди ли от “Дупета” 11 8160

5
Добави коментар
balimez
balimez

Подготвям внос на такава луканка от Чехия и тя ще струва около 10 лв. в неразфасован вид, твърди Георги Костадинов.

Над 193 тона колбаси и месо бяха задържани в сряда от полиция и ветеринари при акция “Дупетата”. Прегледът на фирмите, ударени под това звучно кодово име, извади на показ едно лице – Георги Костадинов, мажоритарен собственик в повечето от атакуваните предприятия. Сред тях са “Анона”, “Камарко”, “САФ Магелан”.

Вече от 5 години фирмите му се занимават с внос на “дупета” (бел. ред. – крайчета от салами, които остават след тяхното разфасоване в пакети с нарязани продукти). Купува ги от Германия, Испания, Италия. Пакетира ги в България и ги продава. Странно е как през цялото това време нито веднъж досега ветеринарите и полицията не са го атакували.

Костадинов е убеден, че е жертва на интереси – месечно продава над 500 тона “дупета”, докато едно средно преработвателно предприятие у нас прави по 20-50 тона (виж интервюто с него). Пласира продуктите си на шеметно ниски цени – между 5,50 и 10 лв./кг. И в момента, след акцията, те могат да бъдат купени от хипермаркети у нас.

Агроминистърът вчера отрече каквато и да е конспирация. Според него акцията ще затвърди доверието на потребителите към контролните органи в момент, в който се въвежда стандартът “Стара планина”.

Георги КОСТАДИНОВ, вносител на колбасите: Атакуват ме заради сблъсък на интереси

– Г-н Костадинов, ветеринарите обявиха, че внасяте и продавате негодни колбаси – “дупета”?

– Такива продукти се пакетират и продават в цяла Европа. Ние пакетирахме 90 % от продуктите си в България до първата “ювелирна” акция на НСБОП и ветеринарите през май, когато унищожиха 300 т продукти от наш склад. След нея започнахме да пакетираме в България само 40 %, останалото го правим в страни от ЕС.

– Какво представляват “дупетата”?

– Представете си един салам дълъг 1,20 метра. Той влиза в една хубава немска фабрика и започват да го режат на слайс (резенчета). Немската фабрика слайсира на месец около 6000 тона. Колбасът има два края и евентуално два стеснени участъка, където калибърът е примерно 10,5 см, вместо 10 см и излиза извън стандарта за външен вид, но не извън стандарта за качество. Тези крайчета и неправилни слайсове се продават от фабриките по два начина – или готови пакетирани по 300 грама, или пък в каси по 20 кг. Няма българска фабрика, която да произвежда толкова сурово сушени продукти, колкото “дупета” продаваме ние. Това е основният проблем на министър Найденов и на марката “Стара планина” и инициаторите й.

– Вие на какви цени ги продавате?

– В магазина струват между 6 и 10 лева за килограм.

– Влагани ли са “дупета” в български колбаси?

– Не, това е абсолютно некомпетентно изказване на министъра, водещо до заблуда на потребителите. Нека му дадем суровина от нашите “дупета” да направи български колбас. Изказал се е неподготвен. Освен това аз съм съгласен да изям 3 килограма от всеки наш продукт, който министър Найденов смята, че е негоден. А него ще го помоля да изяде 3 килограма български кренвирши по мой избор и след това ще си направим изследвания на кръв и урина. Явно на това ниво трябва да паднем. Молекулярно.

– Гарантирате, че не сте внасяли продукти с изтекъл срок на годност?

– Да. Няма европейска фирма, която да изпрати продукт, който не е годен за употреба. Освен това крайният купувач не е чак такъв кретен, за какъвто го смятат, твърдейки, че продаваме по 500 тона “боклуци” на месец.

– Министър Найденов каза обаче, че в случая ставало дума за продукти без нужните документи.

– Министър Найденов дали е станал министър без документ за самоличност? Ако е така, значи и този салам няма документи за самоличност. Основната забележка на ветеринарните власти и ГДБОП е, че етикетите на някои от големите опаковки, които са от 600 до 800 кг и ние ги препакетираме в България, са само на немски език. Аз искам да попитате министър Найденов дали той говори немски език, за да иска от немския ветеринар да говори български?

– Т.е. твърдите, че имате всички нужни документи за стоката?

– Абсолютно всички. Всеки един език на страните от ЕС е официален. За българският краен потребител ние слагаме етикети на български. Ако министър Найденов се съмнява в познанията си по немски, или в познанията на БОП-аджиите и ветеринарите, които е изпратил, да поиска превод от оторизирана агенция.

– Ще оспорвате ли акцията по законов ред?

– Ще я прибавим към сметката на държавата, понеже смятаме през септември да си поискаме парите за унищожените през май над 300 тона месо и колбаси. Унищожиха ги абсолютно неправомерно. Искам да попитам министър Найденов ще се обади ли на румънския си колега да забрани продажбата на тези “дупета” и там? Ако министърът много настоява, ние няма да правим повече пакетаж в България, целият ще бъде извършван в Германия, Италия, Испания и Румъния. Министър Найденов ще има ли смелост да забрани европейската пакетирана стока в българските супермаркети в разрез с всички евродирективи?

– За какви щети ще претендирате в съда?

– Директните ни материални щети от акцията през май бяха над 1 млн. лева, а сега евентуално ще бъдат още 500 хил. лв. Да не говорим за имиджовите щети. Цялата стока е с изрядни документи, годна за употреба и “трови” българския народ от 5 години.

– Как си обяснявате тогава акциите срещу вас?

– Три големи български предприятия за сурово сушени продукти, събрани заедно, не произвеждат толкова стока, колкото ние продаваме. Ясно е за какъв сблъсък на интереси става въпрос. Но това не е интересът на крайния потребител.

– За пакетирането вероятно имате разрешителни от ветеринарната служба? Могат да ви ги отнемат след това изявление.

– В България всичко може. Само че искам да предложа да ги връчим заедно с колективите ни официално на министър Найденов с пожелания за успех на марката “Стара планина”. Но ще трябва да започне да се грижи за 300-400 души. Ние ще уведомим Службата по заетостта, че над 50 % от работниците ни ще загубят работата си.

– Ще изнесете ли дейността на компанията извън България?

– Плановете ми са да не бъда тормозен повече от некомпетентни изказвания от сорта на тези, които прави министър Найденов. Ако министър Найденов иска, може да проведем публична дискусия какво представлява един български инвеститор, за да разбере как се успява без помощи по програма САПАРД. За сметка на това “САФ Магелан” е публична компания с български и чуждестранни инвеститори.

– Има ли възможен друг изход от ситуацията?

– Да, министър Найденов да си подаде оставката. Той подвежда и премиера. Чета изказванията и на премиера за акция “Дупетата”. За да го направи, той трябва да е подведен. От кого? Ако министър Найденов го знае изобщо, европейският контрол е толкова ясно регламентиран, че просто няма как ние да сме внесли отпадъчен продукт, както тръби във всички медии. Министър Найденов има ли толкова пари, за да ни плати имиджовите щети? При нас стока с нередовни документи не може да влезе. Компанията е проверявана от ДВСК по два пъти седмично, имаме ветеринарни доктори, назначени на работа при нас, сертификати и т. н.

– Говори се за корупция във ветеринарните власти. Сблъсквали ли сте се с такава?

– Проблемът не е в корупцията, която може би я има, а в некомпетентността на всякакви нива. Много от тях не познават собствените си заповеди и разпоредби, не знаят и европейските директиви.

– А какво е мнението ви за българските месопреработватели?

– Българският производител, понеже има много малки обеми, трябва да слага огромни маржове на печалба, за да може да съществува. Има прекалено много производители, бедно население и малка консумация и не може да се постига обем в продажбите. Това го кара върху 20-50 тона сурово сушени колбаси, които произвежда и продава, да слага големи надценки. Нашата концепция, напротив, е да печелим от оборот. Да, това означава 1500 тона продажби на месец, над 100 камиона, голям брой работници. Трудно е, но качествената храна трябва да е достъпна за всички.

В Австрия също има “обрезки”

ВИЕНА – Някои австрийски супермаркети предлагат обрезки от колбаси, но те рядко могат да се видят на щанда, за да не нарушават естетическия му вид. Ако клиентът се поинтересува, той би могъл да получи стоката на по-ниска цена. Ако например килограм от даден вид шунка струва 16,50 евро и за 200 г цената е 3,30 евро, то за същото количество “обрезки” ще платите 1,80 евро.

Ако клиентът поръча сандвич с леберкез и му се падне крайно парче, продавачите винаги питат дали го иска. Ако отговорът е положителен, цената е нормалната, а не по-ниска.

Австрийската кухня познава и рецепти, в които се ползват обрезки от колбаси – например когато се приготвят макаронени изделия с парченца салам.

Проверка на “Труд” установи, че супермаркетите подхождат по различен начин към темата “обрезки”.

От БИЛЛА заявиха, че както в България така и в Австрия не предлагат подобни остатъци от колбаси на клиентите си.

В останалите магазини в Австрия възможностите са три: продават ги, изхвърлят ги или ги даряват на социални институции. Във всички случаи става дума за продукти с проверен произход и с неизтекъл срок на годност.

Български емигранти в Германия също твърдят, че в някои хипермаркети там се предлагат “дупета”, като цената им е в пъти по-ниска спрямо целите колбаси.

Обикновено те се поставяли в общи контейнери с еднаква цена, независимо дали при целите продукти има разлика в продажните им стойности.

Агроминистърът Мирослав Найденов: Не ми е на нивото, за да влизам в дебат

Не искам да влизам в дебат с този човек, заяви пред “Труд” земеделският министър Мирослав Найденов вчера.

“Той не ми е на нивото, за да влизаме в дебат. Аз по образование съм ветеринарен специалист по храните, занимавал съм се с техния контрол. Не е от моята дивизия, за да споря с него. Като стане министър, може да коментира. Фирмата му е уличена от полицията, че търгува с месо с изтекъл срок на годност и с нерегламентирани обрезки. Това не е акция на ДВСК, за да ме обвинява в каквото и да било”, каза Найденов.

Абсолютно категорично документите на продуктите му не са редовни, декларира още веднъж министърът. Той подчерта, че стои зад легалния бизнес в България и акциите не са поръчкови.

“Открихме продукти с изтекъл срок на годност”, каза шефът на НВМС Йордан Войнов. Имало и несъответствие между етикетите на големите опаковки от внос и тези на по-малките, които се препакетират у нас за вътрешния пазар. Това било категорично нарушение на изискванията.

“При пакетирането неправомерно е бил удължаван и срокът на годност в някои случаи. Всеки може да твърди всичко, но за мен това е дори криминално деяние”, заяви Войнов.

В момента ветеринарната служба проверява дали в търговската мрежа са попаднали продукти с изтекъл срок на годност или такива, които са били в партиди с неизрядна документация. Ако бъдат открити, те ще бъдат иззети, допълни Войнов. Той призна, че ветеринарите нямат претенции към “дупета”, които са пристигнали пакетирани в малки разфасовки, предназначени за търговия директно в нашите магазини, тъй като документацията и етикетите им били редовни.

Войнов категорично отрече акциите да са правени по поръчка на български преработватели.

Новите стандарти били излишни

Налагането на стандартите “Стара планина” е абсолютно незаконно, заяви доцент Николай Ризов, бивш шеф на Центъра по хигиена. Според него това са само препоръки, които нямат нищо общо със стандартите.

Смятам, че прокуратурата трябва да се намеси, защото не може Асоциацията на месопроизводителите да продава марката “Стара планина” срещу 100 лв. Трябва да се намеси и антимонополният орган, защото се прави опит да се унищожи конкуренцията.

Николай Ризов посочи, че в България няма сертифициращ орган, който да докаже на потребителите, че тези продукти отговарят на въпросните стандарти.

И сега всеки, който произвежда колбаси, работи с технологична документация, която задължително се съгласува с ДВСК. Следователно въвеждането на новите стандарти е напълно излишно. Освен това у нас няма нито една лаборатория, която да може да каже какво месо или мляко има в даден продукт. Никъде не може да се анализира аминокиселинен състав на даден продукт. А това означава, че не може да разберем дали в кренвиршите са сложени месо или обрезки. Аминокиселинният състав в двата случая е различен. По мастните киселини пък може да се разбере дали в даден продукт има растително масло или животинска мазнина. Но и тези анализи нямало къде да бъдат направени.

Преработватели подали сигнал срещу вноса

Асоциацията на месопреработвателите отдавна е подала сигнал вносителите да бъдат контролирани по същия начин както и българските производители, заяви вчера шефът на организацията Кирил Вътев пред БНР. Според него това са продукти, които не се продават в страните, от които се внасят, и правят нелоялна конкуренция на родните производители.

Вътев категорично отрече “дупета” да се преработват и да се влагат в колбаси у нас. Те се опаковали и продавали като краен продукт. “Уверявам ви, че ако ги вложим в производство на скъпи продукти, те ще ги развалят. Те са отлежали, имат различен цвят, подправки, сол”, посочи той.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти