Георги Тошев, продуцент и журналист: „Непознатите“ ще бъдат друга гледна точка към предаванията в ефира

3
Добави коментар
ivarbanov
ivarbanov

Георги Тошев, филолог и журналист по образование, е познат като водещ на предаването “Другата България” по bTV. След това бе част от риалити шоуто “Мюзик айдъл”, направи филм и написа книга за Невена Коканова. Работил е за Би Би Си, “24 часа”. Той е продуцент на единственото културно предаване в родния ефир „Антракт“ на PRO.BG и автор на поредицата на bTV „Непознатите“. За „Класа“ Георги Тошев разказа, че след сериите за Наум Шопов, Фрида от АBBA и Ал Бано зрителите ще могат да видят и филми, посветени на фламенкото, Албена и Максим („Какво се промени след катастрофата?“), както и издания за дервишите и куп известни хора, които живеят в сянката на прочутите си роднини. Журналистът с екипа си успява да влезе и в дома на сестрата на София Лорен, която е копие на филмовата икона, и ще разкаже любопитни подробности за звездата. Филмите от поредицата са 14 на брой и със сигурност ще предизвикат любопитството на зрителите. Тошев е сигурен, че те ще бъдат друга гледна точка към съществуващите програми и предавания, които са част от ефира на големите телевизии в България.

– Г-н Тошев, защо озаглавихте поредицата „Непознатите“? Има ли нужда българинът в момента от повече напомняне за стойностните хора?
– През последните години в целия този социално- икономически хаос, който се случва в нашата страна, някак си бе изтласкана емоционалната памет на българина, която е много силна през годините – дори през годините на социализма (не се страхувам да го кажа). Респектът, който изпитвахме към хората на духа, към хората, които с ролите, книгите, музикалните си произведения ни променяха и осмисляха личните ни празници и личните ни тъги и чрез изкуството създаваха духовността на нацията през различни периоди, някак си днес отсъства. У нас всички медии се занимават с много кратковременни истории, с лица и личности, които с нищо не са обогатили или не променят нашия живот. Днес риалити шоута и всякакви други неща са много популярни.

– bTV направи изследване за нагласите на българската аудитория и по повод поредицата „Непознатите“. Какви са предпочитанията на зрителите ?
– За мен бе комплимент, че първият сезон на „Непознатите“ според рейтинговото измерване и анализа на фокус групите се гледа от зрителите над 16 години. Основният таргет е на възраст от 40 нагоре, които са и по-устойчивата публика. Много хора преоткриха Цветана Манева – във време, когато много от българските актьори не могат да бъдат видени на сцена, пък и българско кино също не изобилства от екрана на медиите. Големите артисти според мен някак си отсъстват. Да, сега излиза ново поколение артисти, но добрата световна формула е в продукциите да гостуват звезди, а успоредно с тях и нови имена, които тепърва се утвърждават.

– Има ли необходимост от нови тв продукти като алтернатива за тв аудиторията?
– Телевизията би трябвало да се занимава като медия с три неща: да научава на нещо ново хората, да ги вълнува и да ги образова. На българина му писна от онова, което наричаме „чалга психологията“ – показността, лустрото, простащината, разпищолеността, любопитството към нездравите неща…

– Една от най-добрите алтернативи са почти непроизвежданите у нас научнопопулярни филми, документални филми и артпублицистика.
– Трябва да се създават тв формати, с които да се доближаваш до интересите на различни категории зрители. Нищо в света вече не е за всички, няма такава глобална медия – това важи за списанията и тв програми. Като че ли българските медии изостават в тази тенденция. Така се стига до едно непознаване на аудиторията, едно изоставяне от интересите на зрителите. Трябва да има алтернативи.

– Само една телевизия – PRO.BG, има ежедневно културно предаване, на което сте продуцент. Какво предстои да се случи в „Антракт“ през новия сезон?
– „Антракт“ ще обогати своята програма, като мога да издам две неща в аванс. Първото е, че ще има една нова рубрика „Преди и сега“, която сме решили да тръгне от средата на септември, в която известни художници, писатели, артисти, музиканти ще бъдат представени в тяхното развитие. Ще проследяваме в ретроспекция развитието на отделния творец със снимки и интересни истории. Ще влезем и в личната страна на хората, които се занимават и създават изкуство. Няма да дублираме репортажите от сутрешните блокове, а ще търсим човешкия и любопитен образ на героите. „Антракт“ цели да превърне културата в стандарт на живот.
Ще направя една голяма рубрика всеки петък, която ще се казва „Антракт профили“. Цялото издание на предаването ще е посветено на големи български личности – творци, които са забравени. Ние вече сме записали над 10 и продължаваме. След време тези интервюта ще останат за другите поколения.

– Това, което правите в телевизията, е директно свързано с културата и изкуството. Каква е успешната формула за българския театър?
– Аз съм голям оптимист, откакто в екипа на министър Рашидов влезе Митко Тодоров. Защото той е един от най-опитните театрални мениджъри. Крахът на държавната система от театри като щатни трупи е наближил. Аз съм категорично за запазване на собствеността, за да не се върне позорът за българското общество от времето на закриването на киносалоните. За мен изходът е разумното разпределяне на парите. Защото пари има, но в момента те се пилеят в безсмислени щатни трупи, вместо да се дават за проекти. Тоест трябва да се разпределят на пазарен принцип, каквато е практиката в цял свят. Другата лоша практика в българския театър е свръхпроизводството. Българският театър, който се оплаква заради кризата, е един от най-свръхпроизводителните в света. Това е безсмислено, защото това не отговаря на никакви икономически закони.

Интервюто взе Иван Върбанов

Към статията няма коментари. Напишете първия.