10 грешки на купувачите на първи имот

13
Добави коментар
idea1
idea1

10 грешки на купувачите на първи имот

Пазарът на недвижими имоти регистрира известно активизиране през това лято, което се дължи основно на повишения брой купувачи. Ето и десет от най-честите грешки, които правят потенциалните купувачи, според изданието Investopedia.com.

1. Не знаят какво могат да си позволят

Това е и една от най-фундаменталните грешки. Това решение трябва да произтича от състоянието на личните му финанси. Това, което банката може да ви отпусне като кредит и изисква да ви остава като доход и това, което ви е необходимо, за да поддържате нормален живот е възможно да са две различни суми. Не бива да пренебрегвате еднократни разходи, които излизат веднъж годишно като застраховки, такси и др.

2. Не преценяват правилно какво ще им отпусне банката

Това трябва да е предхождащо, а не последващо процеса на търсене на имот действие. Много по-добре е да знаете на какъв заем от банката можете да разчитате, за да знаете и какви имоти точно трябва да търсите. Така можете да си спестите редица неприятности, включително и такива свързани със загуба на капаро за имот, който няма как да платите, тъй като сте очаквали по-голяма от възможната помощ от банките.

3. Не отчитат допълнителните разходи

Трябва да имате предвид, че покрай имота си ще имате редица допълнителни разходи. Те почват още при тегленето на потенциалния ипотечен кредит. Впоследствие ще имате разходи по прехвърляне, застраховка, данъци и много други. Бъдете сигурни, че сте ги предвидили.

4. Твърде нерешителни

Бъдете сигурни, че сте написали на лист хартия всичко, което желаете да има един имот. Не бива обаче, да сте прекалено нерешителни, или без възможност за маневри. Идеалният дом може просто да не съществува. Помислете за някакъв компромис от написаните в листа изисквания.

5. Емоционален подход

Разбира се освен да сте нерешителни не бива да попадате и в другата крайност – емоционален подход и покупка на всяка цена. Често продавачите могат да се опитват да ви притискат да вземете много бързо решение. Не бива да се поддавате на подобни емоции при направата на може би най-голямата ви покупка в живота.

6. Не се оставяйте да ви подмамят

Продавачите, разбира се, са се погрижили за визията на имота, който ви продават. Не се хващайте на трика да плащате твърде много за нещо, което им е коствало минимални усилия и средства. Разбира се, че те ще акцентират върху това какво са направили. И все пак, не забравяйте, че може би ще искате да правите реконструкции според вашите лични потребности, които също ще ви костват средства.

7. Пренебрегвате основни приоритети

Не си купувайте двустайно жилище, ако имате планове да имате скоро деца. Поставянето на правилни приоритети и изисквания още в началото на процеса на купуване на жилище е от изключителна важност.

8. Небрежна проверка

Огледът трябва да е изключително обстоен. Не пренебрегвайте това да видите всичко в един апартамент, защото бъдете сигурни, че неговите недостатъци най-вероятно ще са умело прикрити от продавача. Това включва виждането на имота на дневна светлина и мн. др.

9. Нямате агент или използвате този на продавача

Много хора подхождат изключително непрофесионално към покупката на имот или просто нямат необходимите и достатъчни знания и умения за това. Използването на агента на продавача пък, може да е най-лошото от всички възможни решения.

10. Не мислите за бъдещето

Много е трудно прогнозиране на това какво ще се случи и все пак си струва усилието.

Източник: imot.bg