В Кучешката дупка псетата измряха, няма вече трупове

31
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

От пролуката между скалите вятърът донася отвратително зловоние. Някой е хвърлил мъртво животно долу, обяснява причината за смрадта кметът на Карлуково Васил Вълов. Той ни доведе до Кучешката пещера – местните я знаят като дупка.

Независимо как се нарича мрачната известност на това място е свързана с легенди и действителни случаи, но преди всичко с лаещите, скимтящи или издаващи неопределени звуци нейни обитатели.

Оглеждаме се за камък, за да проверим реакциите на мутиралите същества в дъното на 25-метровата отвесна пещера. „В радиус от 1 километър няма да намерите нито един камък“, казва пък пещернякът Андриан Иванов.

Години наред всички, които спирали до дупката, отстояща само на 100 метра от началото на селото, хвърляли камъни. Нито къс не е останал околовръст.

Ако някой искал сега да запокити камък, трябвало да си го донесе от по-далече, разяснява Андриан, докато изнамира от някъде парче тухла. Мята го в дупката, а ние наостряме слух. След секунди чуваме как тупва на дъното, но лай не следва. Изглежда, че кучета вече няма. Възможно е, отвръща кметът.

Те се хранели с животински трупове, а в последно време отглеждали малко добитък в селото. А привършат ли храната, псетата почват да се самоизяждат, изрича Андриан. Допълва, че има и друга вероятност за тишината в дупката – да са наплашени и да се спотайват. От нахвърляните камъни се образувал улей, по който се плъзвали мъртвите животни. Имало шанс човек да оживее, ако оттам се задържи на каменната козирка по-отдолу.

Андриан разказва легендата за това зловещо място. Според нея още през турско, пък може и по-рано да е било, някой изхвърлил в дупката бременна кучка. Тя оцеляла след падането и дори родила потомството си. Така се сложило началото на странен вид, защото четириногите се чифтосвали помежду си, без да зачитат кръвната връзка. Били и полуслепи, тъй като светлина едва прониквала долу.

Имали обаче условия за живот – вода течала от подземен извор и се вливала в Искър, от селото, пък после и от текезето, непрестанно хвърляли измрели овце, кози, крави. Най-старите хора в Карлуково редят, че в дупката имало кучета, откакто се помнели.

Говори се, че 15-20 души са намерили смъртта си в пещерата. „Удавени, изчезнали – най-първо тук ги търсят“, потвърждава кметът Вълов. Андриан ни убеждава, че ако се спусне вътре, ще намери и изнесе човешки кости и черепи. Имало обаче и хора с късмет.

„Някъде около 1990 година ни извикаха да вадим една баба от дупката. Рипнала сама вътре, понеже си загубила пенсията и от отчаяние искала да мре. Като не станало тъй, се развикала за помощ. Беше потрошена цялата, но кучетата не я бяха закачали“, припомня си пещернякът.

Сеща се и за друг случай от преди десетина години. Семейство алпинисти от Русе и техен приятел решили да разберат как изглеждат митичните кучета. Жената и приятелят били любовници и искали да премахнат съпруга.

При спускането те прерязали въжето му с надеждата освирепелите зверове да го изядат. Само че не станало така.

Два дни раненият човек лежал долу сред разложени животински трупове, заобиколен от скимтящите песове. На третия до дупката дошли деца да хвърлят камъни и вместо лай чули стонове. Силно изплашени, те побягнали към школото и раказали на учителя си какво им се случило. Той пък се обадил на пещерняците.

„Намерихме излишния в този любовен триъгълник изтощен и преохладен, но жив“, усмихва се Андриан.

Охранителят на ОББ Пламен Щърков, който успя да открадне 300 хиляди евро от инкасо на ОББ.

Преди да започне работа като охранител Щърков 9 години служил като полицай. Бил семеен, но имал и приятелка – Емилия, студентка в Тракийския университет. Твърди се, че била изключително красива, държала на модното и стилно облекло. Запознати смятат, че заради нея бодигардът е посегнал на служебните пари.

Три години след обира Щърков изчезнал безследно. Търсили го из цялата страна. До юли 2000 г. Тогава полицаите във Варна разследвали измама с имот и случайно попаднали на Пламен Филипов Щърков. Когато го арестували, служителите на реда въобще не знаели, че пред тях стои отчаян и опасен престъпник. По време на разпитите за апартамент, придобит с измама, Пламен изведнъж рухнал и започнал да признава и за други престъпления, които е извършил. Разказал потресаващи подробности за две убийства и предложил на ченгетата да им посочи мястото, където е изхвърлил труповете.

Пламен завел полицаите до Кучешката пещера край Карлуково. Вътре открили оглозгани останки от две човешки тела. Бившият бодигард твърдял, че му хрумнало да хвърли там труповете заради самото име на пещерата.

Патоанатомите установили, че едното тяло е на Емилия, а другото – на 32-годишния Димитър Павлов от Варна. Месец преди това той бил обявен от близките си за безследно изчезнал. Съдебните лекари стигнали и до ужасяваща подробност – когато Пламен Щърков хвърлил в пещерата любовницата си, тя била още жива.

Вътре обаче момичето било нападнато от освирепелите кучета, които го наръфали до смърт.

Пламен признал, че решил да ликвидира Емилия, защото станала свидетелка на убийството на Димитър Павлов. После го заплашила, че ще разкаже всичко пред полицията. Димитър пък застрелял, защото бил част от схема за имотна измама и искал по-голям дял от парите.

„Спомням си този случай“, разказва кметът на Карлуково. Целият район бил отцепен, не пускали никой да припари до пещерата. Самите полицаи слизали да вадят останките на убитите. Казват, че били потресени. Но никой от местните не видял какво са правили. Чак после от пресата разбрали зловещата истина.

Дали са виждали кучетата, какви са, страшни ли са, питаме. Да, виждали сме ги, отговаря Андриан. Някъде през 1988-1989 г. софийски пещерняци се спускали в дупката и извадили едно. Било си куче като куче, само че полусляпо, а ошашавено и безпомощно извън средата си. Това, че хорските приказки ги изкарвали изроди някакви, не било истина. А че понякога се случвало да вкусват човешко месо, за това били виновни пак хората.

В Карлуковския карстов район официално се водят 292 пещери, но според кмета Вълов са много повече.

„Броили сме ги, както се преброяват дивите зайци“, образно сравнява Андриан.

Събрали се един ден и тръгнали в разгърната редица като ловците. Където видели по-голям камък, разравяли около него и отдолу зейвала пукнатина. При по-сериозно почистване на пръстта се откривала поредната пещера.

Всъщност пещерите не носят само гола слава за селото – те осигуряват средства за кметството. В най-големите, Проходна и Темната дупка, са заснети доста български и чужди филми. Те са естествен декор за нашите „Време разделно“, „Покръстването“ и американски продукции с участието на Лоренцо Ламас, за когото Андриан казва, че е много земен и истински.

Неотдавна приключили снимките на „Конан Варварина“ с Джейсън Момоа в главната роля. Отбивал се в селската кръчма и сядал с хората като равен, споделя впечатленията си кметът.

Той се зарича за ужас на природозащитниците, че кучетата в пещерата няма да изчезнат, тъй като имало към 50 безстопанствени в селото. Хвърляли се да хапят децата през лятото, докато карали колелетата си. „Няма да убиваме, но ще ги пуснем в дупката – децата са по-важни“, категоричен е кметът.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти