Как да си направим цветна градинка

91
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Цветната градинка е идеалното място за почивка, забавления със семейството, спорт или просто убежище за бягство от шума и мръсотията в града. Освен че ще придаде очарователен вид на дома Ви, градинката ще Ви осигури и свежа украса за вкъщи. Има обаче няколко важни неща, които трябва да знаете, преди да пристъпите към действие.

От какво се нуждаете:

гребло
семена на цветя за засаждане
градински маркуч

Инструкции:

1. Изберете подходящо място. То може да е слънчево или сенчесто, в зависимост от видовете цветя, които искате да преобладават. Колкото сянката е по-дебела, толкова по-малко са цветята, които могат да виреят там. Ако пък сте любители на зеленината, предпочетете такова място, до което не достига голямо количество слънчеви лъчи. За да имате обаче красиви и свежи цветя, трябва да се погрижите да им осигурите достатъчно количество слънчева светлина.

2. Подгответе терена за засаждането: почистете плевелите, премахнете всички камъчетата и обърнете почвата поне на 15 см дълбочина. Изравнете пръстта с помощта на греблото. Подхранете почвата, като й добавите органична тор. Минете още веднъж с греблото и се убедете, че земята е напълно гладка и равна. Сега вече можете да пристъпите към засаждането.

3. Внимавайте при избора на цветята – те трябва да са подходящи за областта, в която живеете. При засаждането оставете достатъчно разстояние между растенията, за да имат пространство да израстат. Направете в земята няколко дупки с дълбочина 4-5 см, извадете цветята от саксиите, подрежете корените им и ги поставете в дупките. Пригладете почвата внимателно, за да не останат буци.

4. Една красива цветна градина трябва да съчетава в себе си няколко разновидности: към едногодишните растения (засаждат се всяка пролет) добавете многогодишни и луковични видове (засаждат се в началото на пролетта и не изискват много място), както и няколко орнаментни растения за акцент.

5. Полейте градинката веднага, след като сте засадили цветята и после още няколко пъти, докато растенията се захванат. Ако времето е сухо и горещо в продължение на няколко седмици, поливайте ги периодично. Използвайте тор от време на време, за да предотвратите прекаленото изсушаване, а и за да подхраните почвата. Премахвайте редовно плевелите и увехналите цветове.