14-те осемхилядника в най-високата планина Хималаите

87
Добави коментар
antrax
antrax

   Величието на природата няма граници. Учените казват, че планините са създадени в резултат на промени на земната кора, но аз вярвам, че има някаква сила, която знае какво прави и има план за всички нас. Завиждам на хората, които имат възможност да видят величествената красота на тези планини (най-високата в света) със собствените си очи, но аз искам да благодаря на всеки фотограф, чиито снимки ни дават възможност да посетим местата, които не сме и да видим чудни гледки, които може да нямаме шанса никога да зърнем.  

Хималаите са сред най-младите планини на планетата (около 50 милиона години), но те са дом на най-високите върхове в света. На непалски „himal“ означава „покрити със сняг планини“, което в една-единствена дума прекрасно описва това, което един пътник вижда. Планината се простира в шест държави: Индия, Бутан, Китай, Афганистан, Непал и Пакистан. Без значение до коя от тези страни ще пътувате, вие със сигурност ще бъдете очаровани от Хималаите завинаги. 

Хималаите са служели като естествена преграда между различните култури от векове, и в същото време те са имали огромно влияние върху Южна Азия. Много хималайски върхове са свещени в индуизма и в будизма и има много народни приказки за тях, които са предавани от баща на син.

1. Еверест (8848 m)
Еверест е най-високият връх в света. Той е кръстен на полковник Джордж Еверест – директора на Индийската топографска служба.  Разположен е  на границата между Непал и Тибет. Еверест е свещена мечта на всички алпинисти. Всяка година, въпреки всички опасности и високите разходи, стотици хора се опитват да го покорят. Сред изкачилите го има 13 българи до 2009 г.

2. K2 (8611 m)
 Върхът K2, разположен на територията на Пакистан и се нарежда на второ място. Хората също го наричам „Савидж планина“, тъй като е много трудно изкачването му. Смъртната статистика е ужасяваща – на всеки четирима души, които са достигнали върха, един е починал. 

3. Кангчендзьонга (8586 m)
 В превод от непалски „Kangchenjunga“ означава „Петте Съкровища на снега.“ Това е така, защото планината има пет върха, които се смятат, че представляват 5 хранилища на Бога – злато, сребро, скъпоценни камъни, зърно и свещени книги. Той е най-високият сред 5-те. Има един неуспешен опит за изкачването му от българска група.

4. Лхотце (8516 m)
 Лхотце се смята, че е в сянката на Еверест. „Лхотце“ в буквален превод от тибетски означава „Южен връх“. В южната част на планината е много стръмен, така че маршрутите за катерене са главно в посока северозапад. Той е първият osemхиляден връх изкачен от българина Христо Проданов, загинал през 1984 г. на Еверест. 

5. Макалу (8462 m)
Макалу, известен още като „Големият Черен“, e петият най-висок връх в света. Макалу е един от най-трудните за изкачване върхове. Петима българи стават първите покорили този връх.

6. Чо Ою (8201 m)
Чо Ою, което означава „Богиня на тюркоаза“ се намира в Тибет, и е 6-тия по височина връх в света. Tой се счита за един от най-лесните за катерене осемхилядници. Качеството на неговия маршрут, добрите условия, и лекота на достъп го правят едно от най-популярните места за изкачване. Българска експедиция изкачва върха през 1990 година

7. Дхаулагири (8167 m)
 Дхаулагири е „Бялата планина.“ Седмия най-висок връх в Хималаите и на света е разположен в северен Непал, а на изток от него се намира Анапурна, друг над 8000 връх. Той е изкачван от български алпинисти.

8. Манаслу (8156 m)
Означава „Планината на Духа“ в превод от санскрит и е един от най-опасните и четвърти с най-много фатални случаи сред всичките над 8000 върхове. Височината му е 8156 m над морското равнище. Това е един от върха (другият е Кангчендзьонга), на който български експедиции правят два неуспешни опити за изкачване.

9. Нанга Парбат (8126 m)
 Нанга Парбат, известен още като „Голата планина“ е една от най-смъртоносните върхове за изкачване в първата половина на 20 век. Поради тази причина той става известен под прозвището „Планината-убиец“.  Представлява наистина страхотно зрелище. Двама български алпинисти изкачват успешно връхът. 

10. Анапурна I (8091 m)
Анапурна е планиски масив с дължина 55 km в главния Хималайски хребет в западната част на Непал. Най-високата точка е връх Анапурна I със своите 8 091 m, които го нареждат на 10-то място по височина в света. Анапурна означава „Богинята на реколтата“ и е един от най-опасните върхове за изкачване. 
  
11. Гашербрум I (8080 m) 
 „Красива планина“ е може би най-слабо изкачвания 8000-метров връх и е с най-ниската ставка на фаталност.

12. Броуд пик (8051 m)
Броуд пик се намира на около 5 мили от K2 и първоначално е наречен K3. По-късно му е дадено името „Броуд пик“.  
  
13. Гашербрум II (8035 m) 
 Гашербрум II е част от голямата група Гашербрум с 5 върха, два от които са над 8000 метра. Наричан още К4, той е 13-я по големина връх, с отвесни стени и вечни снегове. През 1992 година двама български алпинисти изкачват върха.

14. Шишапангма (8013 m)
 Шишапангма е най-ниският от всички осемхилядници на Хималаите.  В превод това означава „било над тревисти равнини“ и той е един от най-лесните за катерене върхове. Покоряван е от българска експедиция.

Hobyto.com