Практични идеи за красива декорация на двора – първа част

66
Добави коментар
lucynda
lucynda

13.09.2010 г.

Почерпете идеи за декорацията на двора или градината от прекрасните съвети на известния канадски дизайнер Брайън Минтър.

Интегрирайте насажденията си  

Зеленчуците и билките имат своето място в градината с цветя. Брайън Минтър обича да използва билкови насаждения, за да огради лехите с цветя, а любимото му растение за тази цел е джодженът, тъй като той израства рано и се задържа до късна есен. Интегрирането е от ключово значение в градината, посочва той. Ароматът на джоджен приятно се разнася из градината, а майсторите готвачи знаят, че той може да бъде отлична подправка за много ястия.

Експериментирайте с текстурите  

При избора на растения обърнете внимание както на цвета, така и на текстурата на зеленината. Тук например пурпурната хойхера създава отличен контраст с по-ситното срещниче и синьосивите камъни.

Поставете дървета и храсти в саксии  

Не мислете, че саксиите са само за едногодишните растения – можете да ги използвате също така за дървета и храсти, за да създадете ярък акцент. Тук например папратовидният храст е очарователен партньор на младото лешниково дръвче, чиито листа са в бургундско червено.

Идея за основния вход  

Двата смърча са в очакване да посрещнат гостите в тази градина с иглолистни и високопланински растения, разположена по склона на невисок хълм. Вечнозелените дървета са достатъчно големи – с височина над два метра и ширина около 1,8 метра – за да скрият загадъчно част от пътеката, която води до дома. Елегантното оформяне на входа носи силно послание,  коментира Брайън.

Място за съзерцание  

Градините не са място единствено за садене, поливане и плевене, посочва Брайън. Те са магически пространства и в тях трябва да има елементи, които да напомнят за това. Независимо дали ще се използват, или не, декоративната масичка и столчетата в градината подканят за съзерцание. Те като че ли ти казват: Ела, поседни за малко и почувствай аромата на цветята, вслушай се в песните на птичките и забрави за грижите си.

Отгледайте ароматни билки и подправки  

Отгледайте билки и подправки в саксии и градински контейнери, така че да можете да ги поставите близо до вратата на кухнята или до скарата на двора. Така ще можете лесно да ги добавяте в салати, супи и сосове. Освен че могат да се използват като подправки, те създават и наслада за очите.

Създайте драматичен ефект  

Огромната Гунера (Gunnera) изглежда великолепно в близост до ручейчето и малкото водопадче, внасяйки драматичен ефект и контраст в размерите в този градински етюд. Брайън обича да използва многогодишни растения с огромни размери – Гунерата достига 2,4 метра височина и широчина до 3,5 метра, с което се променя мащабът на заобикалящите ги елементи. Това е като построяването на небостъргач в града. Растенията астилбе и т.нар. миризливо зеле също могат да създадат подобен ефект.

Оставете природата да бъде Ваш съветник  

Брайън е оформил своеобразно езерце, където жабите пеят в хор с птиците и разплискват спокойната вода. Задачата тук е езерцето и насажденията да бъдат оформени по такъв начин, че да изглеждат напълно естествено, посочва той. Брайън прави това с помощта на растенията цариче (Lady’s Mantle) и котонеастер (Cotoneaster) на преден план, и различни иглолистни дървета в другия край на езерцето.