Китовете еднорози

65
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

– September 15, 2010Публикувано в: Природа, Снимки и Клипчета

57 Flares

57 Flares

×

Природата продължава да ни удивлява с творенията, на които очевидно е способна. Днес ще се запознаем с едно такова, което обитава едни от най – студените места на нашата планета.

Това е китът Нарвал, който не е най – големият, не е и най – известният, но пък за сметка на това има нещо, което другите животни освен тези в приказките нямат. Този кит има един огромен рог, който го прави уникален в животинското царство.

Teзи китове населяват най – северните части на нашата планета. Всичко над Гренландия и общо взето над полярният кръг тези същества наричат свой дом. Науката мълчи как тези изумителни животни са се сдобили с този невероятен рог, който всъщност не е точно рог, но за това по – късно. В човешкото съзнание обаче незнайно защо тези китове се асоциират главно с еднорозите, само че в случая подводните такива.

Снимка: тук

Израстъкът, който е лесно да бъде сбъркан с рог всъщност не е точно рог. Това е израстък от горен ляв зъб на животното и само мъжките имат такива. Не е напълно сигурно дали за да ловува, за да се защитава или за помощ в любовният живот китовете Нарвали имат такива израстъци, но със сигурност те им  отреждат едно важно място в животинското царство. За съжаление заради прекомерният им лов днес има около 75 хиляди екземпляра, които все още волно плуват в ледените води на севера.

Neshtoto.com