Джинджифил

3
Добави коментар
kozmo
kozmo

От дълбока древност около джинджифила витаят легенди, в някои страни го смятат за чудодейно растение. Днес той отново е на почит като подправка и лечебно средство. Вече е доказано положителното му действие при хора, които имат за цел да намалят личното си тегло.
От растението се използват предимно коренищата, които след сушене са белезникави на цвят, силен и  приятен аромат. На вкус са с различна лютивина. От корените се извлича етерично масло. Освен етерично масло в коренището се съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди и др.
Коренището и етеричното масло от растението стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство. Използван като подправка във вид на прах, джинджифилът подобрява храносмилането. Ползва се в супи, сосове, ястия с месо или само от зеленчуци. Успешно се съчетава с подправки, отличаващи се със силен аромат, като чесън, лук и др. Твърде забавно е, но корените на джинджифила се захаросват и се предлагат като бонбони с много приятен вкус, влагат се и в сладкарски изделия. Само внимавайте последните да не станат ваша любима храна, особено ако са приготвени със захар, което никак не е задължително.
За лечебни цели корените се добавят към билкови чайове. Растението се ползва при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаление на дихателните пътища, при нарушено храносмилане, като диуретично средство.
Когато се използва с цел подобряване дейността на храносмилателната система, много полезна е една стара рецепта: 1 средно голяма ябълка се настъргва на едро ренде и се размесва с ½ ч. л. смлян на прах джинджифил. Консумира се на гладно.
Могат да се приготвят и специални чайове с цел отслабване: Джинджифилов чай за отслабване
Друг често използван метод с цел намаляването на личното тегло е джинджифилов прах да се разтвори в чаша леко топла вода и да се изпие на гладен стомах. Процедурата се повтаря всяка сутрин преди приемане на сутрешното кафе или чай.
Противопоказно е използването на джинджифил при възпаление на бъбреците, стомаха и червата, както и при заболявания на черния дроб и жлъчката.