Легенда за появата на зодия (съзвездие) Близнаци

6
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Легенда за появата на зодия (съзвездие) Близнаци
Posted by BellaDonna
horoskopi1,
близнаци,
зодиак,
зодии,
интересно,
легенда,
любопитно,
митология,
хороскоп
11:22

Няма друго такова съзвездие, в което две толкова ярки звезди да бъдат разположени една до друга. Ето защо хората отдавна са решили, че това са двамата неразделни братя на хубавата Елена от Троя – Кастор и Полидевк. Те израстнали и били възпитавани заедно, съвсем като истински братя-близнаци, народът ги наричал Диоскури (синове на Зевс). Станали велики герои в древна Елада и заедно извършили множество подвизи.
Полидевк – син на Леда и Зевс, бил безсмъртен. Тъй като наследил от баща си необикновена сила и ловкост, той бил непобедим в ръкопашен бой. А Кастор, който бил син на Леда и цар Тиндорей се славел с умението си да управлява колесница и дарбата да опитомява диви коне. Двамата братя се отличавали не само с храброст, но и с вроденото си чувство за справедливост и човещина. Омир ги поставя сред аргонавтите, пътували на кораб „Арго“ за легендарното Златно руно.
Близнаците побеждавали във всички спортни състезания, но един ден двамата братя встъпили в тежка битка… Те отново победили, но Кастор получил смъртносна рана. Плачейки горко, Полидевк се обърнал към Зевс с молба да го направи смъртен, за да не се разделя с брат си. Върховният бог, развълнуван от мъката на чедото си наредил следното: един ден братята да прекарват в подземното, мрачно царство на Хадес, а на другия да се веселят с боговете на върха на Олимп.
Древните гърци почитали Близнаците като покровители на спортната гимнастика, гостоприемството, коневъдството и корабоплаването. В Рим бил издигнат храм в тяхна чест, а в днешни дни, в съвременен Рим и в много места из Гърция и Италия се срещат техни мраморни статуи. Но най-важното – двамата братя били увековечени в едноименното съзвездие Близнаци, за да не се разделят никога…
В природата се наблюдава изключително интересно явление, което се нарича Огънят на Св.Елмо. В тъмна, топла и суха, лятна нощ се вижда перлено сияние около най-високата, остра част на сградите, например кули или куполи на храмове и дворци, около мачтите на корабите и други… Древните са считали, че тези „пламъци“ са фойерверк, който устройва Елена, когато нейните братя – Полидевк и Кастор й отиват на гости.

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by

2012
BlogNews Magazine. All Rights Reserved.

Designed by SimplexDesign