Как да инсталираме нисковолтово осветление в двора

40
Добави коментар
lucynda
lucynda

04.10.2010 г.

Инсталирайте нисковолтово външно осветление, за да повишите сигурността на дома и за да може събиранията с приятели да продължават дълго след залеза на слънцето.

 

Това е лесен проект, който можете да направите и без чужда помощ. Електричеството за осветлението идва от трансформатор, който понижава стандартното 220-волтово електричество до 12 волта. Грабвайте лопатата и следвайте тези инструкции стъпка-по-стъпка за поставяне на външно осветление.

Инсталирайте трансформатор

 

Първо, купете трансформатор, към който могат да се свържат няколко отделни кабела. Закрепете трансформатора за стълб или за външна стена на Вашия дом. Уверете се, че трансформаторът е най-малко на 30 см над земята и е в близост до обезопасен щепсел, в който можете да го включите. Ако трансформаторът е с фотоклетка, поставете го на място, където да бъде осветен от директна слънчева светлина. Докато го инсталирайте уверете се, че трансформаторът не е включен към мрежата. Поставете върху щепсела водонепроницаем капак за допълнителна защита.

Свържете кабелите

 

Прочетете внимателно инструкциите на производителя за осветителните тела, които сте избрали, за да определите размера (ширината) на кабелите. След това оголете краищата на кабела и ги свържете с клемите на трансформатора, които се намират в долната му част.

Подредете осветителните тела

 

Поставете първото осветително тяло на най-малко 3 метра от трансформатора. След това определете местата на всички останали лампи. За да постигнете равномерно осветление, оставете между тях разстояние между 2,5-3 метра.

Скрийте кабелите

 

Изкопайте канавка с дълбочина 10-15 сантиметра и поставете в нея кабелите като оставите малко толеранс на всяко от избраните места, за да свържете кабела с лампите. Също така на тези места оставете част от кабела да излиза изпод земята.

Сглобете осветителните тела и свържете кабелите

 

Следвайте инструкциите на производителите, за да свържете кабелите с осветителните тела. Повечето лампи се свързват с кабелите чрез конектори, които притискат кабела и се заключват. Включете трансформатора и се уверете, че инсталацията е успешна.

Монтирайте осветителните тела

 

Закрепете лампите за земята. Светлината трябва да пада надолу. Направете последна проверка през нощта, дали осветителните тела дават достатъчно светлина. След като се уверите, че инсталацията е успешна, заровете кабелите и конекторите под земята.