ДРУГОТО КИНО :: МИЛЕНА ДРАВИЧ НА 70 ГОДИНИ

5
Добави коментар
kastel
kastel

Днес навършва 70 години една от най-големите сръбски актриси Милена Дравич (Милена Дравић). Дълго време тя е наричана „първата дама” на югославския екран, „националната Милена”, „актрисата с хиляда лица” и др.
Родена е на 5 октомври 1940г. в Белград, Югославия. От малка се занимава с класически танци. Учи в Белградското балетно училище. През 1959г. завършва Академията за драматични изкуства в Белград.
Играе на сцените на театър „Ателие 212”.
Дебютира в киното с ролята на Мария във филма „Вратата остава отворена” (1959, реж. Франтишек Чап).
През 60-те години се превръща в една от най-популярните киноактриси на бивша Югославия. Актьорската й техника е съвършена, а благодарение на необикновения си талант за превъплъщение успява да разкрие многобройните си героини с невероятна точност и дълбочина на психологическия рисунък, рядка достоверност, изразителност и темперамент.

Играла е най-различни роли свои съвременнички, снимала се е и в много филми за югославски партизани. Сред най-забележителните й екранни превъплъщения са тези във филмите: „Излишната” (Prekobrojna,1962) на режисьора Бранко Бауер (награда „Златна арена” на югославския филмов фестивал); „Козара” (1962); „Служебно положение“ (1964); „Рондо” (1966); „Утро” (1967 – награда на кинофестивала във Венеция през 1968), „Велосипедисти” (1970, награда „Сребърна арена”); „Човекът не е птица“ (Covek nije tica, 1965, реж. Душан Макавеев)