Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали – Договори – примерни договори

5
Добави коментар
eemmito
eemmito

Раздел II

Ред за водене на публичния регистър на издадените лицензи

Чл. 3. (1) В Министерството на икономиката се води публичен регистър съгласно чл. 26, ал. 2 ЗУО по образец съгласно приложение № 1. В регистъра се вписват данни за издадените лицензи, заповедите за отказ за издаване на лицензи и заповедите за отнемане или прекратяване на лицензи за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали след влизането им в сила.

(2) Издадените лицензи се вписват в регистъра по ал. 1 след получаването им по реда на чл. 7.

(3) Данните в регистъра по ал. 1 се вписват от упълномощени от министъра на икономиката длъжностни лица.

Раздел III

Ред за разглеждане на подадените заявления и документи за издаване

на лиценз за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали

Чл. 4. За издаване на лиценз за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали лицата по чл. 2, ал. 1 подават заявление до министъра на икономиката по образец съгласно приложение № 2, към което се прилагат документите по чл. 54, ал. 4 ЗУО.

Чл. 5. (1) Заявленията и документите по чл. 4 се подават от заявителите до Министерството на икономиката, където се завеждат деловодно и в отделна книга, в която се вписват датата на подаване на заявлението, поредният номер, данните на фирмата заявител (наименование, съдебна регистрация, данъчна регистрация, седалище и адрес на управление) и данни за лицата, участващи в управлението (трите имена, ЕГН и постоянен адрес).

(2) При констатирани нередовности в документите и/или необходимост от предоставяне на допълнителна информация заявителят се уведомява за отстраняването им с препоръчано писмо с обратна разписка в срока по чл. 54, ал. 5 ЗУО. Документите се смятат за подадени от датата на отстраняване на нередовностите и/или предоставяне на допълнителна информация.

(3) Регистрационният номер на изпратените уведомления по ал. 2 и датата на получаването им от заявителите се отбелязват в книгата по ал. 1.

(4) Подадените заявления и документи се разглеждат в Министерството на икономиката по реда на тяхното завеждане в книгата по ал. 1 от Междуведомствената комисия по чл. 56, ал. 2 ЗУО в срок два месеца от датата на подаването им.

(5) Министърът на икономиката утвърждава правила за работа на Междуведомствената комисия по чл. 56, ал. 2 ЗУО.

(6) На заседанията на комисията по ал. 4 имат право да присъстват упълномощени представители на браншовите организации на търговците с отпадъци от черни и цветни метали, които се уведомяват за дневния ред на заседанията по ред, определен в правилата за работа на комисията.

(7) След разглеждане на заявленията с приложените към тях документи комисията изготвя мотивирано предложение до министъра на икономиката или до упълномощен от него заместник-министър за издаване на лиценз или за отказ за издаване на лиценз.

Чл. 6. В едномесечен срок от предложението по чл. 5, ал. 7 министърът на икономиката или упълномощен от него заместник-министър издава лиценз или отказва издаването на лиценз с мотивирана заповед.

Чл. 7. Лицензът се получава от търговеца или от негов представител с нотариално заверено пълномощно до един месец от уведомяването за неговото издаване след представяне на документ за платена такса.

Чл. 8. (1) При разкриване на нова площадка, при изменение и/или допълнение в обстоятелствата по издадения лиценз търговецът подава заявление до министъра на икономиката по образец съгласно приложение № 2. Към заявлението се прилагат лицензът, документите, удостоверяващи промяната, и документ за платена такса по чл. 58, ал. 2 ЗУО.

(2) Заявлението и документите по ал. 1 се разглеждат по реда и в сроковете по чл. 56 ЗУО и по чл. 5, ал. 1, 2, 4 и 7 и чл. 6.

(3) В случай на обжалване на заповед за отнемане на лиценз, отказ за издаване, допълнение и/или изменение в обстоятелствата по издаден лиценз сроковете по ал. 2 започват да текат от влизането в сила на съдебното решение.

Раздел IV

Ред за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни

метали

Чл. 9. (1) Лицензираният търговец държи на разположение на всяка площадка, вписана в лиценза, регистър за покупките и вноса на отпадъци от черни и цветни метали по образец съгласно приложение № 3 и регистър за продажбите и износа на отпадъци от черни и цветни метали по образец съгласно приложение № 4, както и нотариално заверено копие на лиценза.

(2) Лицензираният търговец води регистрите по ал. 1, в които е вписан точният адрес на съответната площадка, след прошнуроването и подпечатването им от кмета на общината по местонахождението на площадката, който отбелязва датата на подпечатването в нарочна книга.

(3) Регистрите по ал. 1 се съхраняват в срок две години от приключването им и се представят при поискване на контролните органи.

Чл. 10. (1) В деня на получаване или експедиране на отпадъци от черни и цветни метали – предмет на разпоредителна сделка, лицензираният търговец вписва в съответния регистър всички обстоятелства по приложение № 3 с изключение на колона 2 от него и/или по образец съгласно приложение № 4 с изключение на колони 2 и 9 от него, които се попълват при издаването на съответния счетоводен документ.

(2) В деня на получаване или експедиране на отпадъци от черни и цветни метали от една площадка до друга, вписани в един и същ лиценз, в колони 3, 5 и 7 от регистрите по приложения № 3 и 4 се вписват точният адрес на площадката, от която се извършва експедирането, съответно получаването, видът и количеството на отпадъка.

(3) При покупко-продажба от внос и/или за износ лицензираният търговец вписва в колона № 2 на съответния регистър номера и датата на митническата декларация и митническото учреждение, през което е осъществен вносът или износът.

(4) При закупуване на отпадъци от черни и цветни метали от лицата в случаите по чл. 54, ал. 2, т. 2 ЗУО в регистъра се вписват: трите имена на лицето, неговият постоянен адрес, видът на стоката, нейният произход и количество, номерът на платежния документ, както и номер на декларация за продажба на отпадъци от черни и цветни метали с битов характер по образец съгласно приложение № 5.

(5) При закупуване на отпадъци от медни и алуминиеви кабели и проводници в регистъра се вписват данните от сертификат за произход по образец съгласно приложение № 6 и/или от удостоверение за произход по образец съгласно приложение № 7.

Чл. 11. (1) Всяко календарно 6-месечие лицензираният търговец представя в Министерството на икономиката справка за наличностите, покупките и продажбите на отпадъци от черни и цветни метали по митнически тарифни позиции по образец съгласно приложение № 8, която при поискване се изпраща служебно на контролните органи по ЗУО.

(2) Справката по ал. 1 се представя в Министерството на икономиката до 15 дни след изтичането на срока по ал. 1.

(3) Лицензираните търговци, които нямат осъществени разпоредителни сделки за отчетния период, подават справката по ал. 1 с нулеви стойности.

Чл. 12. (1) Търговска дейност с отпадъци от медни и алуминиеви кабели и проводници от всякакъв вид и количества се извършва при наличие на:

1. издаден сертификат за произход по чл. 10, ал. 5;

2. попълнена декларация за продажба на отпадъци от черни и цветни метали с битов характер по чл. 10, ал. 4.

(2) При извършване на търговска дейност с отпадъци по ал. 1 продавачът задължително предава на купувача издадено от него удостоверение за произход по чл. 10, ал. 5 с приложени копие от сертификата за произход и копие от полученото от него удостоверение за произход.

(3) Отпадъците по ал. 1 се съхраняват и обработват отделно от останалите.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Министърът на икономиката в срок един месец от влизането в сила на наредбата утвърждава правилата по чл. 5, ал. 5.

§ 2. В срок един месец от влизането в сила на наредбата заинтересуваните неправителствени организации по чл. 5, ал. 6 уведомяват председателя на Междуведомствената комисия за своя представител за участие в работата на комисията.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на икономиката.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 61 ЗУО.