Коя е най-малката птица в Англия?

51
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Коя е най-малката птица в Англия?

За титлата се борят жълтоглавото и червеноглавото кралче. И двете достигат на големина едва 9 см, докато орехчето с десетте си сантиметра е третата най-малка птица  в Англия. Орехчето обаче е най-разпространената дива птица и може да се срещне на всякакви места. Според някои оценки в Англия има около 10 милиона снасящи яйца двойки орехчета. Латинското им име  Troglodytes troglodytes означава ,,пещерен жител”. Орехчетата строят куполообразните си гнезда на най-невероятни места – пещери, дупки в земята, гънките на църковните завеси, водни резервоари и къде ли още не.

Мъжкият строи 5-6 гнезда в своята територия, за да може женската да си избере най-удобното от тях, но има свидетелства за герои, построили 30 гнезда.

Въпреки малкия им размер пронизителният писък на орехчетата се чува на половин километър и е една от малкото птичи песни, която може да се чуе през цялата година. Орехчетата страдат от студа и през зимата се събират на групи, за да се сгушат и да се топлят взаимно.

В Западна Англия и Ирландия на Стефанов ден се празнува ,,Ловът на орехчета” обичай подобен на Хелуин. Хваща се едно орехче, заковава се на прът и се носи от врата на врата от маскирани деца и възрастни. В  замяна на перце от птичето и една песен домакините предлагат храна и напитки, главно бира.

Английското име орехчето идва от староанглийската дума wrenna, която означава ,,рогат”, вероятно заради стърчащата му опашка.

Жълтоглавото кралче е получило името си от приличащата на корона жълта ивица на главата му. Напълно израслото кралче тежи колкото 50-стотинкова монета. Съществуват разкази как гладно кралче нападнало водно конче и било ,,отнесено” от по-тежкото насекомо.

Жълтоглавото кралче е издръжлива птица, мигрираща редовно през Северно море, за да презимува в Англия. То гнезди в иглолистни гори и увеличението на иглолистните насаждения в Англия през последните години означава, че вече ме е толкова рядка птицата, колкото преди.

За разлика от него червеноглавото кралче се среща твърде рядко. Едва през 1962г. то е в списъка на птиците, живеещи в Англия, и от него има само около 100 гнездящи двойки.