Какви стайни цветя да изберем

61
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Цветята придават на всяко затворено пространство ненадмината красота и цвят, и не могат да бъдат сравнени с никоя друга декорация. На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от стайни растения, с помощта на които можете да внесете живот дори и в най-скучната стая. Ако сте любител градинар, но не разполагате с градински площи, не се отчайвайте – дайте воля на въображението си и експериментирайте смело. А ето и някои от най-подходящите цветя за дома Ви.

Лилия

Лилията (Spathiphyllum) има повече от 40 разновидности. Това растение се характеризира с големи, гладки листа и високи, нежни съцветия, които са лесно разпознаваеми заради своята уникалност. Произхожда от тропическите гори, поради което й е нужна много влага – тя може да се отглежда дори в не толкова добре осветени помещения.

Африканска теменужка /сенполия/

Африканската теменужка (Saintpaulia) е много добре познато и обичано стайно растение. Води началото си от тропическите райони на Африка. Цветовете са деликатни и обагрени във всевъзможни цветове: от виолетово, синьо, бяло, пурпурно и розово, до зелено. За да се наслаждавате дълго на своята теменужка, поддържайте средно високи температури и достатъчно влага.

Коледна звезда

Коледната звезда (Euphorbia pulcherrima) е символ на Коледа и много често бива поднасяна като подарък заради своите ярки, изпъстрени в огненочервено цветове. Поливайте цветето често и му осигурете умерено количество топлина, и много слънчева светлина.

Акалифа (котешка опашка)

Акалифата (Acalypha hispida) впечатлява от пръв поглед със своите дълги, тънки и покрити с мъх уникални цветове, които се асоциират с червена гъсеница. Родината на котешката опашка е Индия – с избора на това растение внасяте екзотична нотка в дома си. Отглежда се лесно, като не изисква много грижи – просто поддържайте средно високи температури и осигурете много слънчева светлина.

Коледен кактус

Коледният кактус (Schlumbergera bridgesii) е лесно за отглеждане и поддържане растение, което има дълъг живот. Цъфти около коледните празници, когато засиява с ярките си розови цветове. Изключително подходящо и за висящи кошници, заради структурата си на пълзящо растение.

Хлорофитум (зелена лилия)

Хлорофитумът (Chlorophytum comosum) е устойчиво растение, което е подходящо и за съвсем начинаещи градинари. За зелената лилия изберете стая, до която не достига силна светлина, защото това цвете обича тъмнината. Листата са дълги, а по тях се образуват пъпки, от които по-късно разцъфват цветовете. Интересното при хлорофитума е, че съцветията могат да бъдат откъснати и веднага след това засадени като ново растение.