Спират от производство беленият слънчоглед и тиквени семки

42
Добави коментар
mayavp
mayavp

Производители на ядки обмислят да преустановят производството на белен слънчоглед и тиквени семки, стана ясно от изказвания на членуващи в организацията на „Производителите на ядки в България“ на конференция в Хилтън.
Промяната се налага поради поскъпналите цени на зъболекарските услуги в България и нерентабилността на производството им при новите условия, наред с покачването на осигурителните вноски. Публична тайна е, че в България липсват машини, които да белят слънчогледа и за тази цел обработката се извършва ръчно от специално наети за целта работници, най-често подбирани от близките ромски гета.
„Всеки работник може да обработи за един работен ден около 4 кг. слънчоглед. Наели сме 50 служителя, които обработват ядките всекидневно, но количествата не достигат. Един работник ни струва най-малко 300 лв на месец, като в тази сума не са включени честите прегледи от вътрешен зъболекарски екип, осигурените напитки за овлажняване на устните, специалните пасти за зъби и четки, които се предоставят на служителите.“ – заяви пред наш репортер Георги Георгиев, собственик на фирма за производство на ядки. „Освен това, работниците изяждат по време на обработка голямо количество слънчоглед, нарушение, което трудно се установява по време на работния процес.“
От организацията на Производителите на ядки в България обявиха, че спират производството на обелени ядки и ще разчитат занапред само на ядките със шлюпка. За да компенсират разочарованието на потребители, свикнали да ядат белен слънчоглед, производителите ще предложат разнообразни промоции и игри, които да стимулират самообслужването и опазването на околната среда Чиста.
От фирма „ЯдкоШлюп“ обявиха, че от сряда почват кампания „Не на шлюпките в парка!“, като за всеки 1 кг. сухи шлюпки от слънчоглед изпратени на адреса на производителя ще дават по една безплатна опаковка тиквени семки от 50 гр. Условието е, всички шлюпки да бъдат от семки, произведени от „ЯдкоШлюп“ Монтана ООД. За тази цел ще се проверяват шлюпките за специално гравираният с лазер надпис „Шлюп“ и логото на фирмата, които се гравират на всяка семка посредством специална лазерна технология, за която от фирмата са инвестирали 3 млн. евро миналата година.