Как се създава зрелище чрез 3D-mapping?

79
Добави коментар
Biser
Biser

Как се създава зрелище чрез 3D-mapping?

Posted by biservalov on Friday, October 15, 2010 · 36 Comments 

През последният месец забелязах две забележителни събития, представени с помощта на 3D-mapping технологията. Тя все още се използва твърде рядко и е интересна новост, която превръща обикновени неща в истинско зрелище. Затова реших да споделя наблюденията си с вас и да се поинтерсувам дали вие знаете други примери за използване на технологията.
“3D-mapping”-ът е интересен метод, чрез който се прожектира върху неравна повърхност. Разликата с добре познатото “плоско” прожектиране върху дисплей, водна повърхност, сгради и т.н. е в доста по-живото представяне на картината чрез триизмерната визия. За да ви стане по-ясна картинката ще дам два примера:

Първите, който забелязах да го правят, бяха RED BULL в снежната им кампания “Off The Planet”. В нея сноубордисти съвсем успешно успяваха да летят из Вселената и да прескачат Земята.

Другият впечатляващ пример беше представянето на хибрида Toyota Auris преди дни.  Под слогана “Get your energy back” се случи ефектно светлинно шоу, осъществено чрез същата технология. Любопитното е, че чрез нея може да се проектира не само отвън върху автомобила, а и в купето му. Споделям не само въпросното представяне, но и making of клипчето за него, в което се споменава повече за направата на ефектите:

За край искам отново да ви помоля за още примери, както и за впечатления дали някой е използвал или знае кой може да предложи  тази технология в България.