Великолепни градини от цял свят – тема за Светът – Idi.bg

278
Добави коментар
tao
tao

Всеки обича разходките сред природата, особено в топлите, слънчеви дни. За градския човек обаче възможностите не са много – именно затова са създадени градините, чиято основна функция е да дадат възможност на хората в града да установят контакт с природата и да релаксират сред зеленината и водните басейни. Има обаче места по света, където дизайнерите и градинарите са претворили истински шедьоври…

1. Градината на космическото размишление – Шотландия

Градината, носеща това странно наименование (на английски език: Garden of Cosmic Speculation) се намира в Шотландия и е отворена за посетители само в един ден от годината. Вдъхновен от математиката и науката, дизайнът й е уникален и не наподобява нито една друга градина в света. Основните фактори при създаването му са фундаменталните концепции на модерната физика – квантовата механика, теория за гравитацията, теория на комплексността и хаоса, и др. Градината е създадена от Чарлс Дженкс и съпругата му Маги Кесуик през 1989 година. Целта й е да предизвика размишление относно същината на нещата във вселената.

2. Градините Keukenhof – Холандия

Градините притежават огромно разнообразие от растения и са признати за най-голямата цветна градина в света. Те са една от най-предпочитаните дестинации в Холандия. Наричани са още „Градината на Европа“ и се намират близо до холандското градче Лисе. Тук растат над 7 милиона лалета, включително специално създадени хибридни сортове, сред които руското черно лале, наречено „Баба Яга“. Градините са създадени в средата на миналия век, като експериментален проект на група производители на лалета – нещо като изложбена зала на открито. Днес обаче те са се разраснали многократно и могат да се посетят всяка година, от края на март до средата на май.

3. Градината на Версайския дворец – Франция

Може би най-известната градина в света, градината на Версайския дворец е създадена за крал Луи 14, Кралят Слънце. Дизайнер на градината е Андре льо Нотр, а създаването й е отнело не само огромна площ, но и дългогодишна работа. На мястото на гъстите гори, поляни и тресавища е създаден великолепен по дизайн ландшафт, който вече векове наред изумява посетителите си. В създаването на градината са участвали стотици селяни, понякога цели села, които са прекарвали с ръчни колички почвата, необходима за засаждането на цветните градини. Освен многобройните градини и паркове, в градината на двореца могат да се видят 55 басейна и фонтана, 400 скулптури и 42 километра пътеки.

4. Ботаническата градина в Куритиба – Бразилия

Град Куритиба е столица на бразилския щат Парана и най-големият град в Южна Бразилия. Ботаническата градина в града е основна атракция за туристите в региона, отворена през 1991 година. Нейният дизайн е вдъхновен от стила на френските градини и се е превърнал в запазена марка на града. Наред с множеството видове растения, в нея могат да се видят красиви водопади и езера, както и огромна оранжерия с площ над 450 квадратни метра. В градината е създаден и Ботанически музей, в който могат да се видят данни за местни растения, и най-вече ценни екземпляри, виреещи във влажните атлантически гори по източното крайбрежие на страната.

5. Градините Бъчарт – Канада

Смятани за едни от най-добрите градини в света, градините Бъчарт се намират на остров Ванкувър, в канадската провинция Британска Колумбия. Те са собственост на наследниците на техния създател – Робърт Бъчард, производител на цимент от началото на 20-и век. Градините са разположени на площ 50 акра и не губят красотата си през цялата година – от горещото лято до мразовитата зима.

6. Градината Yuyuan – Китай Красивата градина Yuyuan са на възраст над 400 години. Смята се, че те са създадени още по времето на династията Минг, при управлението на император Jia Jin, и са възстановени напълно през 1961 г. Изградени са в традиционен китайски стил, с множество зелени и каменни градини, езерца и мостчета.

7. Градината Шалимар – Пакистан Шалимар е персийска градина, построена от император Shah Jahan, която се намира в днешен Пакистан. Строителството й започва през 1641 г. и завършва година по-късно. Градината е с правоъгълна форма и е оградена от всички страни с висока тухлена стена. През 1981 година тя е включена в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО.

8. Градината на скулптурите в Минеаполис – САЩ Градината е истинско украшение за Минесота, превърнала се в нейна запазена марка. Най-известната скулптура в нея се нарича Лъжицата-мост и Черешата – тя представлява ефектно претворение на огромна лъжица за хранене, на върха на която е разположена червена череша. В градината обаче има още много подобни произведения на изкуството, създадени от дизайнерите Claes Oldenburg и Coosje van Bruggen, известни с творбите си с увеличени мащаби.

9. Ryoan-ji – Япония

Градината Рюанджи се намира в „Храма на спокойния дракон“, Киото, Япония. Принадлежи на училището Миошин-джи, спазващо тайнствата на дзен-будизма. В нея се намира и една от най-невероятните зен-градини (създадени от камък и чакъл) – дизайнът й е изграден така, че от общо петнадесетте покрити с мъх речни камъка, в полезрението влизат само четиринадесет от тях, независимо от мястото и посоката, от които се наблюдават. Мистерията за това е разкрита от група чени – според тях при заставане на определени места, у посетителя се създава картина на могъщо дърво. Картината е оформена от камъните и чакъла, но тя действа на подсъзнанието – затова японската традиция повелява, че единствено получилият провидение е способен да види петнадесетия камък.

10. Градината Yogihrydai Kamal – Индия

Потопената под нивото градина отдалеч изглежда като огромен лотус. Тя е изградена от огромни камъни, гравирани с цитати на творци от цял свят – от Шекспир и Мартин Лутер Кинг, до Swami Vivekananda и Bhagwan Swaminarayan.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 10013 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност