Илиана Беновска: Българските медии да му мислят, дали са свободни

4
Добави коментар
vedar
vedar

19-09-2010 16:30

Радио К2 няма проблем. Проблемът е в някои на изчезване, на много жизнеустоичиви издънки на бившата Държавна сигурност. Ще отмине и това. Историческото развитие ще постави всичко и всеки на мястото му, каза шефката на К2 Илиана Беновска в интервю специално за сайта на СБЖ.

Тема на разговора й с Андрей Велчев е цензурата в българските медии, проблемите на радио К2 и актуалната стачка на медията.

 

Г-жо Беновска, представете се на нашите читатели с няколко думи:

Още преди да се пробудя, се чувствах щастлива. Носех се, като лятно облаче, на повърхността на съня и знаех, че съм си аз. Вятърът лекичко ме носеше в синьото небе и знаех, че докато съм спала не съм се превърнала в някоя друга. Че съм си останала такава, каквато бях преди да заспя – просто аз. Чувствах се безгрижна и нова, готова да преживея всичко такова, каквото е. Имах по пет пръста на всяка ръка и на всеки крак – значи , приличах на останалите.

 

Значи, и аз съм като тях. А, те са като мен. Значи, ще успеем да се разберем. Усещах се сякаш имах рожден ден. И, знаех защо е така. До мен тихичко похъркваше той, а недалеч от него сладко дишаше детето ни. И те имаха по пет пръста на всяка ръка и на всеки крак. И те щяха да се събудят с чувството, че имат рожден ден, защото щяха да знаят, че имат мен.

 

Приличаща на тях. Тяхна. И всичко беше толкова хубаво, светло и празнично, че на мен ми се прииска цял живот да остана така – в това легло, в тази стая, в тази къща, на този свят.

 

Г-жо Беновска, Вие сте политически, телевизионен и радиожурналист. Работила сте в БНТ, БНР, радио Експес, ТВ 7 дни и дори сте преподавател в НАТФИЗ. Коя част от биографията Ви е най- значимата за вас?

 

Е, май не съм личност, чиято биография да се изучава. Моят живот има значение само за мен и за най-близките ми…От всичко, което ми се е случило, съм научила много. И продължавам да се уча.

 

Една от любимите Ви мисли, е че не е важно какво си мислят другите, че знаят за Вас, важно е какво Вие сама знаете за себе си. Какво знаете за себе си и коя е всъщност, Илиана Беновска?

 

Щастлив човек съм. Обичам да обичам. Обичам да ме обичат. Обичам да работя. Обичам да спортувам. Обичам да знам. Обичам да помагам. Обичам да има ред и правила и те да се спазват.Обичам да се смея. Обичам музиката. Обичам да танцувам. Обичам морето.

 

Обичам планината. Обичам да пътувам. Обичам да летя. Обичам да плувам. Обичам да тичам. Обичам да шофирам. Обичам да карам кънки. Обичам да карам колело. Обичам мечтата си за подреден, добронамерен и хуманен свят. И се опитвам да допринеса за създаването и съществуването му.

 

Къде се корени проблемът с Радио К2?

 

Радио К2 няма проблем. Проблемът е в някои на изчезване, но много жизнеустоичиви издънки на бившата Държавна сигурност . Ще отмине и това. Историческото развитие ще постави всичко и всеки на мястото му.

 

Във екипа си привлякохте много от популярните имена на журналистиката ни. Как успяхте да ги мотивирате?

 

Просто им разказах как си представям радиото и ги помолих да добавят своята представа и качества.

 

Г-жо Беновска, какво става с намерението Радио К2 да сезира Европейската комисия и НАТО заради председателя на КРС Веселин Божков?

 

Мразя ,че все се налага да сезираме някого. Правя и невъзможното институциите и лицата да разберат, че трябва да имат себеуважение и да спазват законите. Изборът, дали ще бъдат уважавани и историята ще им даде положителна оценк, е техен. Аз няма да се откажа .

 

След стачката, която вашата медия обяви, имате ли отговор на писмото до премиера Бойко Борисов с искане законите в държавата да се спазват?

 

Не.

 

Веселин Божков все още е председател на КРС, въпреки че е подсъдим за длъжностно престъпление.Защо никой не взима отношение?

Питайте онези , които писмено, устно, многократно сме призовали да спазват законите.

Кои бяха най-важните въпроси адресирани до премиера Борисов и председателя на НС Цецка Цачева?

Ето цитат от писмото ни:

Молим, по Закона за достъп до обществена информация, да ни информирате за:

1.На какво основание подсъдимият за длъжностно престъпление в СГС, НО , 14 състав, по н.д.о.х. 1034/ 10 г. Веселин Божков продължава да е председател на Комисията за регулиране на съобщенията. 2. Информирали ли са ви ДАНС и ДКСИ за отнетия с горецитираното решение достъп.3. Информирали ли са ви ДАНС и ДКСИ, че нито един от комисарите в КРС не е поискал до този момент и няма право на достъп.4. Как КРС взима решенията си и на какво правно основание лица без достъп боравят с класифицирана информация и Секретно деловодство в КРС.5. Информирани ли са Европейската комисия и НАТО за факта, че ни представлява лице без достъп и че цялата КРС няма достъп.Ако „да“ – от кого, кога и с какъв документ, ако „не“- защо и кой не е изпълнил задължението си и каква е наложената санкция за неизпълнение на законовите задължения.6. Информирани ли са за горните факти всички ведомства и организации в България , които по ЗЕС изпращат такава в КРС.Ако „да“ – от кого, кога и с какъв документ, ако „не“- защо и кой не е изпълнил задължението си и каква е наложената санкция за неизпълнение на законовите задължения.7. Как подсъдимия Веселин Божков , в качеството си на председател на КРС е работил, и в какви заседания, и какви решения е подписвал от 29.11.2007 г. до 30.05.2009 г. без да е поискал и без да е имал достъп до класифицирана информация..8. С каква класифицирана информация отнасяща се за горните европейски, натовски и български институции е работил и боравил Божков и на какви съвещание и форуми е представлявал България у нас и в чужбина през двата периода – 29.11.2007 г. до 30.05.2009 г. и от 06.07.2010 г. до момента

Има ли ефект от вашата стачка?

 

Какво сте очаквал? Да, написахме и изрекохме много важни думи, засегнахме изключителни проблеми. Но, я да видим…Да не сте си представял, че всички хора по света ще ни чуят?! И в целия свят веднага ще спрат войните, вече няма да има гладни, изоставени деца, крадци и изнасилвачи?

 

Че за всички ще има достатъчно? И ние, хората, ще се спогледаме, лицата ни ще се прояснят, ще се хванем за ръце и ще тръгнем заедно във вярната посока? Защото съм намерила думите, онези думи, които всички, на всички езици ще разберат? И целият свят ще се превърне в една обща, на всички земя – със справедливи закони и мирни граници ?…

 

Мислите ли, че българските медии не са свободни?

 

Те да му мислят.

 

Кой ви подкрепя?

 

Получихме огромна подкрепа от българските граждани, от медиите, от български и международни институции и неправителствени организации, от техни превъзходителства посланиците на САЩ – Уорлик, на Испания – Фуентус, на Франция – Понсен, на Белгия – Михилсен.

 

И от много, много приятели. Аз съм доста необщителна и се изненадах колко приятели се появиха от всякакви нива. Да… У всеки е заложена мечтата да живее в законност, но малко хора се решават да го кажат на глас. Защо ли? Те си знаят.

 

Мнозина ваши колеги от повечето медии смятат, че със скандала около Веселин Божков, Вие целите да получите популярност, и че всичко, което се случва покрай вашето радио е евтина ПР акция за вдигане на рейтинг, как ще оборите тези твърдения?

 

Божков сам се направи известен. Нямам принос. Чиновникът не беше разбрал , че когато ВАП се произнесе, той трябва да изпълнява, а не да ми иска 300 000 евро. Задавал ли сте си въпроса защо, ако той не ми е искал подкуп вече втора година се тай и не ме съди за клевета?

 

А, това с „мнозина“ ми звучи като безсъдържателен увод в кандатстудентска работа , например: „Вазов е много голям поет и писател…“ Проверяващият ведната ще отнеме 1 единица. Колко „много“ е голям този творец?! Аз винаги се подписвам с името си – ясно и четливо – под онова, което казвам.

 

Да видим имената на тези „мнозина“ и веднага ще разберем кой какво и защо си говори, не е ли така? Ако Радио К2 си струва – то се налага, ако не струва – залязва, това е .

Трудно ли се прави медия в 21-ви век?

 

И в 21-ви, и в 12-и век , за да стане нещо стойностно, си иска труда. Но, аз обичам изтощението в работата.

А как успявате да се финансирате и да сте независими?

 

Преди малко казахте нещо за „евтин ПР“… Репресиите върху радиото ни излизат много скъпи. Лицата около Божков ни пречат да получаваме реклами, за да се издържаме. Зле сме финансово, това е истината. Но има и хора, които ни помагат.“Независими“… Все се пита за това. Кои са задължителните зависимости?! От какво да сме независими? От далаверата, от мошеничеството, от слагачеството, от лъжата? Аз съм си независима, така съм си избрала, каквото и да ми струва това.