Спагети „Карбонара”

84
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Четири лесни стъпки и това вкусно ястие е готово – бързи и вкусни спагети „Карбонара”
Информация
Време за приготвяне: 20 мин
Общо: 20 мин
Порции: 4 порции
Продукти
400 г спагети
1 с.л зехтин
200 г пушена панчета или бекон
2 скилидки чесън смачкани
3 яйца
150 мл сметана
50 г твърдо сирене грана падано или пармезан, фино настъргано
Указания
Необходима посуда
Голяма дълбока тенджера, нож, дъска за рязане, тиган за пържене, дървена лъжица или шпатула, лъжица или щипки за спагети, купа за разбъркване на продуктите, ренде, гевгир.

Сварете спагетите
Кипнете голяма тенджера с подсолена вода. Изсипете спагетите в нея, разбъркайте добре и ги сварете според указанията на опаковката им. Да ги приготвите „ал денте” означава отвън да са сварени, но в средата да останат леко жилави. За да постигнете това, 1-2 мин преди указаното време с лъжицата за спагети извадете няколко от тях и ги опитайте. Ако е необходимо, повторете същото след още 1-2 мин.

Запържете панчетатa 
Междувременно загрейте зехтина в тигана за пържене. Когато се сгорещи, изсипете вътре панчетата или бекона. Пържете на умерен огън, докато мазнината се стопи, а месото добие златист цвят. Внимавайте да не препържите панчетата, тъй като й предстои още малко топлинна обработка на по-късен етап от приготвянето на рецептата. Дръпнете тигана от огъня и го оставете настрана.

Пригответе соса
Счупете 2 от яйцата в купа. Отделете жълтъка на третото яйце от белтъка, като счупите черупката по средата и внимателно го прехвърляте от едната половина в другата. Прехвърляйте, докато белтъкът се отцеди, но внимавайте да не разкъсате ципата на жълтъка. След това го прибавете към останалите две яйца и ги разбийте със сметаната, сиренето и малко сол.

Завършете ястието 
Добавете чесъна в тигана и на силен огън запържете около 1 мин. Отцедете спагетите и ги върнете в тенджерата. Добавете яйчената смес и продуктите от тигана и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Поднесете с настъргано сирене и черен пипер.
За порция: 734 калории; 33 г протеини; 75 г въглехидрати; 36 г мазнини; 15 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 4 г захар; 2,95 г сол.
 

Полезни съвети
Понякога, дори да изпълнявате съвсем стриктно рецептата, крайният резултат не отговаря на очакванията ви. Ето няколко полезни съвета за справяне с най-често срещаните проблеми.

Сосът изглежда пресечен
Уверете се, че тенджерата е оттеглена от огъня, когато завършвате ястието. Ако яйцата се сгорещят прекалено много, те ще се втвърдят и сосът наистина ще се пресече. От това ястието няма да стане по-малко вкусно, но сосът ще загуби кремообразната си мекота.

Яйцата остават сурови
Уверете се, че когато завършвате ястието, всички съставки, както и тенджерата са горещи. Ако яйцата са все още сурови, върнете съда на котлона и загрейте ястието на слаб огън, като разбърквате постоянно, докато сосът се сгъсти.

Спагетите ви са прекалено жилави 
Пастата не е сварена добре. Ако вече сте смесили съставките, повече нищо не може да се направи. Затова следващия път не забравяйте да опитате спагетите, преди да ги оттеглите от огъня и ги варете, докато останете доволни от твърдостта им. Ако все още не сте смесили съставките, просто доварете спагетите до състояние „ал денте” и тогава прибавете соса и месото.

Спагетите остават слепнали един за друг 
Пастата е преварена. Ако сте смесили съставките, вече е прекалено късно да се направи каквото и да било. В противен случай поръсете спагетите с малко зехтин и ги разбъркайте добре, за да ги отделите един от друг.

Избор на най-подходящите продукти
Спагети
Използвайте сухи спагети – те са по-жилави от пресните, които лесно могат да станат клисави. Освен това така ще разполагате с достатъчно време да приготвите останалите продукти.

Панчета 
Този италиански бекон можете да откриете опушен или не, на ленти или на малки кубчета, а понякога и овкусен с различни билки или подправки в повечето големи супермаркети или в деликатесните магазини.

Яйца 
По възможност използвайте яйца от домашна кокошка, тъй като те имат по-силно изразен вкус.

Италианско твърдо сирене 
Грана падано или пармезан са идеални за тази рецепта. Те са твърди и сухи, така че лесно могат да бъдат настъргани фино. Освен това имат силен и остър вкус, който няма да се загуби в богатия на аромати сос. Ако някой път решите да импровизирате за разнообразие, можете да използвате пекорино или друго италианско твърдо сирене.