10-те стъпки към успеха на Маргарет Тачър

1
Добави коментар
Moetospisanie
Moetospisanie

Как да станем „желязна лейди“ и идеално да построим своята кариерна стълба? Учим се от опита на най-забележителната жена в политиката Маргарет Тачър, на която се възхищава цял свят. На 13 октомври тя навърши 85 години.

1. Разбийте митовете

Първото правило на силната жена е да бъде уверена в себе си толкова, че да строи самостоятелно кариерата си. Неподходящ вариант е да използвате подкрепата на свои приятели и роднини, ако смятате да заеме високопоставена длъжност.

Маргарет Тачър е родена в небогато семейство на бакалин, но става първата жена, заела поста на премиер в най-консервативната страна в света – Англия. През 1992 година й бе присъдена дворянска титла баронеса. 

2. Получете добро образование

За да достигнете определени висоти, трябва да имате добро образование. Съществуват професии, които можете да овладеете без помощта на специалисти. Политици, икономисти, юристи, топ-мениджъри на големи компании, независимо от блестящото си висше образование, са се учели в продължение на целия си живот, постоянно повишавайки квалификацията си, за да бъдат най-добрите.

3. Имайте железен характер

Много неща в живота ни могат да ни пречат, за да направим нещо – личен живот, слаб характер, неумение да се рискува. Въпреки това трябва да поставяте приоритети. Тези, които искат да покорят света, трябва да заложат на работата!

Докато била в училище, Маргарет Тачър не е ходила на кино или на танци, предпочитайки уроците по пиано или участията в заседанията на училищния дискусионен клуб. Друг пример за упоритостта й е ученето на латински език в продължение на четири години, за да получи право на стипендия в Оксфорд.

4. Поставете целта и постепенно вървете към нея

Една от най-лесните техники за постигане на цел е да си представите желаното и да планирате стъпките към него крачка по крачка. Мечтателят не може да реализира своята цел, ако не прави съответни стъпки за това. Ако искате да заемете високопоставена длъжност, вземете си тефтер и запишете в него подробен план – как смятате да постигнете целта си.

5. Намерете единомишленици и се обзаведете с влиятелни приятели

Един на полето не е войник. За да бъдете успешни, трябва да разполагате с хора около себе си, които са готови да се борят за вашето дело.

6. Следете репутацията си

Сплетните и слуховете не са най-добрите приятели на влиятелния човек. Старайте се да разграничавате личния си живот от работата. Не говорете за себе си излишно пред колегите, семейните дела решавайте у дома. Помнете – свята лична информация може да бъде използвана против вас.

7. Не се страхувайте от промените

Ако нямате волята да промените ситуацията, добийте смелост и направете промяна в собствения си живот или в компанията, която управлявате. Честолюбието и непреклонимият дух са ваши верни приятели по пътя към успеха.

8. Посветете част от времето си на просвещение и благотворителност

Участието в благотворителни кампании, четенето на лекции в университетите, даването на пари за наука и борба с неизлечими заболявания не само ще ви изградят положителен имидж, но и ще станете пример за подражание. 

9. Не забравяйте, че сте жена

Вие сте силна, но все пак жена – винаги си напомняйте това и го използвайте. Заложете на идеален делови грим, прекрасно облекло и малко кокетство в деловите преговори. Така винаги ще останете в паметта на своите събеседници.

10. Имайте чувство за хумор

Хуморът ще ви изкара от всяка една трудна ситуация. Строгият влиятелен човек трябва да се откаже от навика да се отнася към самия себе си с присъща за деловите хора строгост!