5 есенни растения за градинка в контейнер

67
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Есента дойде, а с нея и лошото време. Трябва да приберете всички растения, които отглеждате в контейнери на терасата си или в двора. Повечето цветя не се чувстват добре на такива атмосферни условия, но има и такива, които изглеждат прекрасно дори в този мрачен сезон. Предлагаме Ви пет растения, които без угризения можете да оставите навън през студените дни и по този начин да запазите лятното си настроение в дома си за по-дълго.

1. Хойхера

Разнообразието от цветове при хойхерата е наистина смайващо. Листата също имат десетки разнообразни форми. Това растение е много устойчиво и трудно загива. Издържа дори при -30о С. Без значение е дали ще държите хойхерата на слънце или на сянка, тя ще се чувства еднакво добре и на двете места. Не се колебайте да комбинирате хойхерата с други, различни на цвят представители от същия вид. Добавете и няколко стръка декоративни треви. С повече въображение, можете да си осигурите една много красива есенна декорация.

2. Вербена

Вербената е растение, което цъфти от ранна пролет до късна есен, дори след падането на първата слана. Изглежда добре както само, така и в комбинация с други растения. Вербената е подходяща и за висящите кошници – разпилените по ръбовете цветчета създават настроение. Разнообразието от цветове е голямо – от розово и червено до тъмно синьо. Вербената не се нуждае от много вода – поливайте я умерено. Както повечето едногодишни, така и тя трябва да се наторява на няколко седмици. Редовно премахвайте увехналите цветове – макар че това не е задължително, вербената ще изглежда много по-добре, когато цъфне.

3. Оксалис, детелина

Детелината е изискано и в същото време много очарователно цвете. То е изключително лесно за отглеждане. Вирее на сенчести места и издържа на ниски температури. Достига до височина 30-40 см, което прави детелината много подходяща за отглеждане в контейнер. Цветовете са разнообразни – може да се намери дори черна детелина.

4. Декоративно зеле

Декоративното зеле е очарователно топчесто растения. Разновидност на декоративното зеле е къдравото декоративно зеле. И двете растения са изключително подходящи за есента, когато ще изпъстрят градината Ви със своите цветове – сивкавозелени, с нюанси на розово и лилаво. Колкото по-студено става навън, толкова по-наситени стават тези цветове. Декоративното зеле е растение, което изпъква сред останалите, така че не се колебайте да го комбинирате с други нестандартни видове.

5. Седум

Седумът, познат още и като тлъстига, е класическо есенно растение, особено подходящо за отглеждане в контейнер. Може смело да се твърди, че есента е сезона на седума – той изглежда наистина прекрасно по това време на годината. Периодът на цъфтеж започва от края на лятото. Седумът не изисква много грижи – почвата трябва да е добре дренирана, предпочита слънчевите места, макар че се чувства добре и на частична сянка. Контейнерът с седума може да престои на открито цяла зима, тъй като това растение издържа на температура -4о С.