Непознати видове в джунглите на Амазонка

91
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Международен екип от учени откри над 100 непознати вида животни и растения в Амазонската джунгла, съобщи в. „Таймс“. 

Сред новите видове, открити в бразилския щат Амапа, са птица и дървесен плъх, 7 риби, 8 жаби, гущери и змии, 2 вида скариди и 60 насекоми. Специалистите особено се радват на птицата и плъха, защото непознати бозайници и птици се намират изключително рядко.

Макар и да предстои потвърждаването на новите видове от специалисти, ръководителят на експедицията д-р Енрико Бернар е категоричен, че поне 27 от видовете са нови, както и че има още непознати на науката екземпляри в донесените хиляди мостри за анализ.  

Въпреки че експедицията им е била доста рискована, защото няколко пъти нейни участници едва са се спасили от изгладнели животни, учените разказват с възторг за девствената природа. Много от животните въобще не се бояли от тях, защото районът е толкова отдалечен, че никога не са срещали хора.

Басейнът на Амазонка е обширно пространство от гори и реки. Голям почти колкото САЩ, той се простира на девет държави. Хората тук живеят по течението на реката, изучавана дълги години. Хората са само един от милионите видове в басейна на Амазонка – най-голямото водно обиталище на земята. Има бръмбари, големи колкото човешка ръка, миниатюрни гущери-гекони, множество гъсеници и паяци, които ходят по вода!

Разположен почти на географската ширина на екватора, басейнът на Амазонка получава пряка слънчева светлина почти цяла година. Горещото сутрешно слънце изпарява и кондензира водата във въздуха.По-късно сутринта кондензът се сгъстява и образува облаци. Облачните капчици се уголемяват и падат под формата на дъжд.

Всекидневният ритъм на дъжда пълни отново реката с вода. По течението плават части от растения и дървета, образуващи „живи“ острови. Някои острови се превръщат в част от пейзажа и на тях изникват дървета, приютявайки изобилие от живот в тази неповторима околна среда. Има много големи реки на земята, но Амазонка е най-величествената.

 
 Hobyto.com